Probleem: eigen risico voor sommigen onbetaalbaar

Als jongere ben je vaak nog aan het studeren en moet je rondkomen van een bijbaan en studiefinanciering. Misschien heb je al een baan, maar is deze slechts een stage, startersfunctie of slecht betalende. Het kan dan ook een flinke klap zijn als je zorgkosten maakt en je een deel hiervan uit eigen portemonnee moet betalen. Je bent niet de enige: honderdduizenden mensen hebben problemen met het ophoesten van de zorgkosten. 

Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Heb je nog geen basisverzekering afgesloten? Een studenten zorgverzekering vergelijken is het antwoord. Je ontdekt tijdens het vergelijken echter al snel dat je een minimum eigen risico van € 360,- euro hebt. Als je iedere maand maar net rondkomt van je loon, dan is dit een bedrag dat je niet plotseling kunt missen. Enkele weken lang op een houtje bijten is niet wat mensen graag doen, waardoor er steeds vaker uitstel wordt gevraagd bij de zorgverzekeraar.

Premies te plannen; zorgrisico niet

„De maandelijkse zorgpremie is voor de meeste consumenten nog wel planbaar, maar het eigen risico blijkt in veel gevallen toch te lastig”, meldde een woordvoerder van zorgverzekeraar Menzis desgevraagd aan de Telegraaf. De druk op de consumenten ligt al hoger dan voorheen, doordat er sneller aangedrongen wordt op geld als mensen te laat zijn met een betaling.

Bij zorgverzekeringen werkt dit ook zo. Als je bij een verzekeraar geregistreerd wordt als iemand die zijn rekeningen niet betaald, wordt je zorgpremie met 30% verhoogd. Mensen met een geldprobleem, raken daardoor steeds meer achter op de normale premie. Sinds de crisis hebben ongeveer 300.000 verzekerden een achterstand opgebouwd. En dat moet afgelopen zijn, volgens minister Schippers van Volksgezondheid. Volgens haar moeten verzekeraars afspraken maken over een betaalregeling met mensen die zich in financieel noodweer verkeren.

Betalingsregeling

Steeds meer mensen mellden zich bij de verzekeraars met betaalproblemen. Zo heeft VGZ circa 300.000 meldingen gehad, CZ 120.000 meldingen en kreeg Menzis 8.000 vragen om uitstel. Opties van betalingsregelingen zijn bijvoorbeeld dat er een maandelijks bedrag boven de premie apart wordt gezet of dat het eigen risico over een bepaald termijn betaald kan worden.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>