ABN, accent, straattaal, het zal wel!

Veel mensen hebben een accent, maar liefst tweederde van de Nederlandse bevolking. Velen weten het zelfs niet eens dat ze een accent hebben, want 63% denkt gewoon ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) te spreken. In werkelijkheid spreekt maar 33% ABN. Maar maakt het zoveel uit als je een accent hebt? In je eigen regio verstaat iedereen je wel, zoals bij de Limburgers..

Maar dit accent wordt dan buiten Limburg weinig geaccepteerd. Soms moet ik zelf ook echt moeite doen om een Limburger te verstaan maar meestal valt het wel mee. West-Nederlands accent wordt het meest geaccepteerd. Ik denk dat straattaal ook gewoon geaccepteerd wordt onder jongeren. Als je tegen je ouders een woord als doekoes zegt dan begrijpen ze in veel gevallen niet wat je zegt. Net zoals een Limburger die tegen een Amsterdammer praat.

Lees ook:Zachte G geil? Brabants meest aantrekkelijke accent
Lees ook:Blue monday: 80% Nederlanders wel eens last van dipje
Lees ook:Een lange o
Lees ook:Bijna helft singles liegt op datingsite
Lees ook:Is de mislukte jeugd in Amsterdam-West nog te redden?

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “ABN, accent, straattaal, het zal wel!

 1. Henriëtte

  Wat dacht je van een Amsterdammer, die tegen een Limburger praat? !

    /   Reply  / 
 2. Magali

  hahahaha dat kan ook! sprak laatst tegen iemand uit utrecht en die verstond me niet, of deed alsof (ben zelf Amsterdams)

    /   Reply  / 
 3. cb

  Ik heb wel een accent omdat ik ben een buitenlander. Met zoeken voor werk is het een struikelblok. Bedrijven geeft aan dat ze wilt geen mensen met een accent hebben, dat vind ik discriminatie maar natuurlijk zegt hun dat niet. Ze zegt gewoon dat ze krijgt heel veel telefoontjes en die moet accentloos beantwoord. Ik ben niet de enigste met een accent in nederland maar ik heb soms een gevoel dat de bedrijven wil zeggen ‘rot op, wij wilt jou hier niet hebben’.

    /   Reply  / 
 4. oddje

  iedereen heb accent in nederland want uit elke provincie praten we anders en welke provincie is dan wel het perfecte abn ? kom zelf uit eindhoven en ben geboren in amsterdam en merk het verschil wel degelyk ;)

    /   Reply  / 
 5. maud & renee

  renee is me enige ekte #1′ ze gaat boven alles & iedereen.

    /   Reply  / 
 6. maud & renee

  celine in me alles. geen leven zonder haar. x uit heesch. (L)

    /   Reply  / 
 7. maud & renee

  ik hou van reneeeeeeeeeeeee ruigrok

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>