Jongeren kunnen niet met geld omgaan

Die vette spijkerbroek en gave leren jas. Kan ik die nou wel of niet kopen deze maand? Het lijkt misschien niet zo moeilijk, maar veel jongeren blijken niet zelfstandig hun geld te kunnen beheren. Volgens het Nibud weten jongeren op hun 18e nog niet hoe ze rond moeten komen met een vaststaand bedrag per maand. Niet zo handig, want financiële problemen liggen dan wel heel snel op de loer.

De moeilijkheden ontstaan vaak door de ouders. De opvoeding wat betreft financiën laat nogal eens wat te wensen over. Zo geven ouders wel zakgeld, maar pas op late leeftijd. Regels waarvoor het zakgeld dient ontbreken. Ook kleedgeld wordt niet geregeld uitgekeerd waardoor ouders in geval van geldtekort snel geneigd zijn zelf wat geld bij te leggen.

Ook blijkt dat bijna alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar een eigen mobieltje bezitten, maar zelf voor de kosten opdraaien is er niet bij. Maar liefst 63 procent van de ouders blijkt bij jongeren tussen de 16 en 18 jaar nog mee te betalen aan de kosten van het mobieltje. Het Nibud vindt dat jongeren zo snel mogelijk moeten leren zelfstandig met hun geld om te gaan. Vandaar dat zij vandaag starten met een financiële opvoedingscampagne. Zo hebben zij onder andere een hulplijn in het leven geroepen waar jongeren terecht kunnen met al hun vragen over geld: 0800 – 221 2121

Lees ook:Jongeren zitten krap bij kas
Lees ook:Hoeveel geld krijg jij?
Lees ook:Jongeren (te) optimistisch over eigen financiële toekomst
Lees ook:Ouders verantwoordelijk voor jouw daden
Lees ook:Jongeren snel stijgende schuldengroep

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jongeren kunnen niet met geld omgaan

  1. Dhr. D.W. Kievit

    Kunnen ze decennia lang niet als je het mij vraagt. Het is een leerfase. Als ze volwassen zijn en het is nog steeds zo, dan hebben ze een probleem.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Probleemjongeren vaak diep in de schulden | Jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>