Probleemjongeren vaak diep in de schulden

Foto: Irene Koster

Jongeren met problemen thuis, op het werk, op school of met hun (geestelijke) gezondheid hebben het niet gemakkelijk. Naast de rottige situaties die ze al hebben, gaat het financieel ook vaak fout blijkt uit onderzoek van Noorda en Co en de Stichting Alexander. Heel veel probleemjongeren zitten diep in de schulden.

Onlangs toonde het Nibud al aan dat jongeren niet goed met geld om kunnen gaan. Hoe zal het dan gaan met de jongeren die al zoveel aan hun kop hebben? Nou niet goed dus. Door landelijke en lokale cijfers over jeugdwerkloosheid, armoede en schuldhulpverlening met elkaar te vergelijken kwamen de onderzoekers erachter dat ruim 79 duizend probleemjongeren tussen de 15 en 26 jaar diep in de shit zitten.

Men ging op zoek naar jongeren in de achterstandswijken van Amsterdam, Enschede en Utrecht. In totaal werden 73 jongeren met schulden geïnterviewd en vonden ze 36 hulpverleners die iets wilden zeggen. Daaruit blijkt dat het niet zomaar gaat om een paar euro’s die de buurman nog van ze tegoed heeft of een rekening van een paar honderdjes bij de vaste kroeg. In de helft van de gevallen is de schuld hoger dan 3.500 euro. Bij een kwart loopt deze zelfs op tot meer dan 10.000 euro.

Oorzaken zijn vaak dure telefoonabonnementen, de zorgverzekering en in het rood staan bij de bank. Jongeren op straat willen niet dat te zien is dat ze geen geld hebben. Status speelt een grote rol. Veel geld gaat verloren aan auto’s, dure merkkleding en de juiste gadgets om mee te pronken.

Lees ook:Waar gaat al dat geld heen?
Lees ook:Jongeren hebben veel schulden
Lees ook:Aantal jongeren met schulden sterk gestegen
Lees ook:Geldnood? Daar praten we niet over.
Lees ook:Lespakket voor jongeren met schulden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Probleemjongeren vaak diep in de schulden

 1. James

  10.00 euro? 10.000 euro bedoelt u zeker?

  Het is een ernstig probleem dat jongeren nu al te maken hebben met zulke grote schulden. Jongeren zouden wat beter aan hun toekomst moeten denken. Als je later een baan hebt/inkomen hebt wat je toelaat om leuke kleren te kopen, auto te rijden, dan is dat toch veel beter dan je nu in de schulden te werken omdat je het geld niet hebt?

  Ontwikkel jezelf en verdiep jezelf op geld besparen, geld sparen, je financiële zaken. Als je bewust bezig bent met je geld dan werpt dat later zijn vruchten af.

  Doe anderen niet na.
  Let op jezelf en leef slim.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>