Jongeren lijnen voor de nop

Geen koekjes meer, geen suiker in je thee en veel, heel veel water drinken. Hou er maar mee op want jongeren tussen de 12 en 18 jaar die aan de lijn doen schijnen na vier jaar tijd nog steeds zwaarder te zijn dan hun leeftijdsgenoten die niet op een houtje zaten te bijten.

Voedingsdeskundige Harriëtte Snoek ging op onderzoek uit en hield het eetgedrag van 428 gezinnen met kinderen in het middelbaar onderwijs bij.

De reden dat de lijnende tieners weinig resultaat boeken, ligt waarschijnlijk aan vreetbuien. Zulke vreetbuien kunnen best een tijdje aanhouden waardoor de verdwenen kilo’s er net zo snel weer aan zitten. Ook past het lichaam zich aan op de hoeveelheid voedsel die naar binnen gaat. Het lichaam van de tieners zet de vetverbranding op een lager pitje, omdat er minder binnenkomt.

Vooral kinderen waarvan de ouders vinden dat ze te dik zijn, hebben te lijden onder hun gewicht. Van de onderzochte gezinnen blijkt 10 tot 20 procent van de ouders niet tevreden met het gewicht van hun kroost. Dat is een probleem op zich want zodra zelfs de ouders vinden dat hun kind te dik is, is er kans dat de desbetreffende jongere het zelfrespect verliest. Dat kan dan weer leiden tot een eetstoornis.

Gelukkig is er ook nog positief nieuws. De onderzochte jongeren zijn dan weliswaar in verhouding niet lichter geworden dan hun leeftijdsgenoten, maar ook niet zwaarder.

Lees ook:Gemeente Haarlemmermee gaat voor Goed Gewicht voor jongeren
Lees ook:Dikke tieners niet per definitie ongelukkiger
Lees ook:Studenten nu ook naar de Voedselbank
Lees ook:Als je niets mag, doe je alles
Lees ook:Jongeren in de strijd tegen de kilo’s

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jongeren lijnen voor de nop

  1. Simone

    Hallo, ik heb zelf ook een tienerdochter die nu nog maar 4 kilo te zwaar is en waar ik ook steeds mee bezig ben om die kilo’s eraf te krijgen(wat niet echt lukt). Ik zou dan graag willen weten hoe we die kilo’s er dan wel af krijgen voordat ze nog meer kilo’s aankomt.Ik vind dat ze er nu wat aan moet doen voordat ze zoveel kilo’s zwaarder is dat er dan bijna niets meer aan te doen is. Dus mijn vraag is dan ook aan mevrouw Snoek hoe dan wel?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>