Wat weet jij van eerlijke kleding?

Dat gave blousje die altijd alle blikken vangt in de disco of die spijkerbroek die zo lekker zit. Je hebt het zelf niet door maar het zou zo maar eens kunnen dat jouw favoriete kleding gemaakt is in een bunker vol hardwerkende mensen uit ontwikkelingslanden die haast niets voor hun gedane arbeid krijgen..

Vandaag start CNV een landelijk onderzoek onder jongeren tussen de 14 en 27 jaar naar Eerlijke Kleding. Voor het maken van deze kleding worden arbeiders namelijk wel gewoon betaald en de arbeidsomstandigheden van de werknemers is een stuk beter. In tegenstelling tot veel andere kleding.

Veel van de kleding die in de Nederlandse winkels ligt, wordt gemaakt in ontwikkelingslanden. Daar wordt de kleding vaak onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt: fabrieksarbeiders maken extreem lange werkdagen, zij worden zwaar onderbetaald en werken in een onveilige omgeving.

“Weten Nederlandse jongeren wel wat Eerlijke Kleding is en waar je die kleding kunt kopen? En vooral, vinden ze het belangrijk dat hun kleding eerlijk gemaakt wordt?” Carla van Ee, waarnemend voorzitter van CNV Jongeren vraagt het zich af. “Kledingbedrijven roepen vaak dat jongeren Eerlijke Kleding te duur vinden. Wij vragen dat liever aan jongeren zelf.”
Uit onderzoek van de ontwikkelingsorganisatie NCDO blijkt dat vorig jaar, ondanks de crisis, meer eerlijke levensmiddelen (voedselproducten) zijn verkocht dan in voorgaande jaren. “Het kan dus zomaar zijn dat dit voor kleding ook geldt: voldoende aanbod zorgt ervoor dat mensen vanzelf meer Eerlijke Kleding gaan kopen,” aldus Van Ee. “Maar dan moeten we eerst weten of de kopers van kleding, onder wie veel jongeren, weten dat er zoiets als Eerlijke Kleding is. En daarvoor moeten jongeren zich eerst realiseren dat de kleding die zij dragen nu soms nog gemaakt wordt onder heftig foute omstandigheden. Dan is kiezen voor Eerlijke Kleding wel heel logisch.”

Deelnemers aan het onderzoek kunnen aangeven of zij in aanmerking willen komen voor een reis naar Cambodja. Daar zal een bezoek worden gebracht aan kledingfabrieken om met eigen ogen te zien hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Het onderzoek wordt uitgevoerd door CNV Internationaal en CNV Jongeren en loopt van 20 mei tot medio juni 2010 en is te vinden op www.ikdraaghetuit.nl

Doe jij mee?

Lees ook:Jongeren vinden duurzaamheid van merken belangrijk
Lees ook:Jeugd koopt veel boeken online
Lees ook:Biologisch eten niet hip, wel oké
Lees ook:Alcohol scoren een makkie voor minderjarige jongeren
Lees ook:Shoppen in tijd van de baas populair bij jongeren

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat weet jij van eerlijke kleding?

  1. Orlando

    ben benieuwd, volgens mij is er weinig bekend over eerlijke kleding. Ik kijk wel eens op http://www.rankabrand.nl, daar staan de meeste kledingmerken op. Ik koop nu vaak Kuyichi, is duur maar wel mooi.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>