Rookverslaving gaat sneller dan gedacht

Even eentje proberen, aah nog eentje kan toch wel? En als die rokende vriend(in) je dat pakje sigaretten voor de zoveelste keer onder de neus drukt kun je die ook niet meer weerstaan. Een verslaving heb je zo te pakken.

Uit onderzoek blijkt dat experimenterende jongeren tussen de dertien en zeventien jaar nog sneller verslaafd raken aan nicotine dan verwacht. Zelfs als jongeren het roken even proberen en sporadisch een sigaret opsteken ligt een verslaving al snel op de loer.

Experimenteren met sigaretten is volgens de onderzoekers zelden een onschuldige bezigheid. Jongeren raken snel gewend aan bepaalde gewoontes, zo ook met roken. Stoppen met roken is dan weer een ander verhaal. Dat gaat niet zo snel.

Net zoals volwassen kunnen jongeren het er flink moeilijk mee hebben om de nicotinestokjes de deur te wijzen. Hoe veel moeite het kost om te stoppen is zeer afhankelijk van de ernst van de verslaving. Daarbij komt ook nog dat de vrienden en ouders van rokende jongeren een rol spelen in het afkickproces. Roken zij ook, dan is stoppen stukken zwaarder.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees ook:Roken. Tips en trucs om ervan af te komen
Lees ook:Telefoonrekening vermindert rokende jongeren
Lees ook:Jongeren op social media verslavingsgevoelig
Lees ook:Rokende jeugd blowt sneller
Lees ook:Rokende jongeren zoeken elkaar op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>