Jongeren reageren anders op kindermishandeling

Als je merkt dat een van je vrienden mishandeld wordt thuis, wat doe je dan? Dikke kans dat je eerst praat met het slachtoffer in plaats van direct hulp in te schakelen. Volgens onderzoek van Motivaction, in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin reageren jongeren anders dan volwassenen op kindermishandeling.

Blauwe plekken en angstig of teruggetrokken gedrag, het zijn tekenen die kunnen wijzen op mishandeling. Die blauwe plekken hoeven niet altijd aan de buitenkant zichtbaar te zijn, de pijn zit vaak van binnen. Psychische kindermishandeling en verwaarlozing komt namelijk veel vaker voor dan lichamelijke mishandeling.

Jongeren (tussen de 16 en 24 jaar) en volwassenen blijken nogal te verschillen in hun aanpak bij het ontdekken van mogelijke kindermishandeling. Waar volwassenen veel sneller contact opnemen met huisarts of leraar om te praten (40%), hebben jongeren het er eerder over met het slachtoffer zelf (30%). Ook doen ze eerder een melding bij het Advies-en Meldpunt Kindermishandeling (AMK).

Over kindermishandeling valt gemakkelijk heen te kijken, toch zijn er naar schatting 107.000 slachtoffers per jaar. Dubbel zoveel dan het aantal dat de deelnemers van het onderzoek in hun hoofd hadden.

Lees ook:Vier jongeren mishandelen klasgenoot
Lees ook:Problemen? Laat het los in een beveiligde mailbox!
Lees ook:Jonge geweldpleger vaak zelf als kind mishandeld
Lees ook:Eerlijke vinder van een petje zwaar mishandeld
Lees ook:Wat kan jij doen bij mishandeling?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jongeren reageren anders op kindermishandeling

  1. test

    test

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>