Scholieren maken van een vijf een acht

Van een vijf op je toets een acht maken. Veel leerlingen zal het wel goed uitkomen. Op het Thorbecke Lyceum maakten een aantal scholieren gebruik van de lage cijfers van medescholieren. Voor een tientje werd een laag cijfer in een hoog cijfer veranderd door het computersysteem van school te hacken.

Niet  geleerd en daardoor net de toets niet gehaald. Tsja, deal with it is normaal gesproken de leus. Maar voor een aantal scholieren was er een uitkomst. Voor tien euro kon hun onvoldoende in een ruime voldoende veranderd worden. Maar de fraude kwam aan het licht toen de cijfers niet bleken te kloppen met die in de docentenboekjes.

Volgens de leerlingen was het gemakkelijk de cijfers te veranderen omdat de wachtwoorden gewoon voor het oprapen lagen. Wanneer een docent inlogt terwijl het beeldscherm via een beamer op de muur is geprojecteerd gaat het regelmatig mis en typen zij het wachtwoord in het vakje van de gebruikersnaam. Op deze manier wisten veel leerlingen hoe zij in het systeem moesten komen.

De vier leerlingen die de cijfers in het computersysteem veranderden zijn van school gestuurd, de tien scholieren die voor de dienst betaalden zijn geschorst.

Herschreven via: Telegraaf

Lees ook:Tiener pleegt zelfmoord na ontdekking spiekbriefje
Lees ook:Scholieren best tevreden over hun school
Lees ook:Citotoets foutloos gemaakt door 8 leerlingen
Lees ook:Weg met de zesjes! Nu gaan we voor de tien!
Lees ook:Scholieren bewust van nieuwe aangescherpte exameneisen

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Scholieren maken van een vijf een acht

 1. Yesse

  Belachelijk dat deze scholieren geschorst zijn. Het zorgvuldiger omgaan met wachtwoorden door docenten zou al voldoende werken om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen. Het feit dat scholieren weliswaar misbruik maakte van een systeem waarvan de wachtwoorden voor het oprapen lagen is nog geen reden om ze per direct van school te sturen. Het Thorbecke Lyceum toont hiermee een fabrieks-achtige houding, alles draait om efficiëntie en zero tolerancy. Walgelijk, de gedachtegang van het onderwijs tegenwoordig.

    /   Reply  / 
  1. Rob

   @Yesse: Dus met fraude je papiertje halen is oke. Zo houdt jij ‘het onderwijs tegenwoordig’ op nivo. Als jouw fietssleuteltje op tafel ligt en ik pak het, is jouw fiets dan van mij?

     /   Reply  / 
   1. Tang Li

    nee wat de school had moeten doen is deze jongens of meiden helpen voor hun vaardigheid een zinvolle basis te maken.
    Het gebruiken van een fout van een ander is heel gewoon.
    bij spelletjes win je door de fouten van de ander(-en).
    In de wereld van handel win je door slordigheid van anderen.
    De school is fout, en de studenten hebben heel terecht gebruik gemaakt van de openingen die er lagen.

    wat wil je dan, slaafs blijven zitten en niets doen?
    Nee deze studenten hebben juist heel goed begrepen hoe het systeem werkt, en de door het systeem geboden mogelijkheden gebruikt om hun cijfers te verbeteren.
    Bevalt je dat niet, dan moet je het systeem veranderen, niet de studenten straffen.

      /   Reply  / 
   2. Yesse

    @Rob. Nergens in mijn bericht zeg ik dat met fraude je papiertje halen oké is. Als jij die conclusie wel zo snel trekt is dat in mijn ogen erg kortzichtig (Iets waar deze scholieren ook de dupe van zijn geworden). Ik zeg juist letterlijk dat: Het feit dat scholieren WELISWAAR misbruik maakte van een systeem waarvan de wachtwoorden voor het oprapen lagen is nog geen reden om ze per direct van school te sturen! Het gaat hier om een veelte hoge afstraffing voor een vergrijp wat de school deels door zijn eigen nalatigheid veroorzaakt heeft en vooral eenvoudig te herstellen is. Als jij mijn fietssleutel van tafel pakt en ik weet je daar van op aan te spreken en jij geeft hem terug is er niks aan de hand. Werkt dit niet en ik doe aangifte dan krijg je hooguit een boete, toch ook geen gevangenisstraf….

      /   Reply  / 
    1. Marianne

     @Yesse
     “Als jij mijn fietssleutel van tafel pakt en ik weet je daar van op aan te spreken en jij geeft hem terug is er niks aan de hand”

     Nou, jij kan beter nog twee cursussen volgen:

     !: Nederlands, “daar van op aan spreken” is echt heel fout (zeker ook hoge cijfers gejat?).
     2: Integriteit. Het feit dat alles op de schappen van de supermarkt voor het grijpen ligt, wil niet zeggen dat je het dan maar meeneemt. In jouw visie mag je stelen als je daarvan niet wordt weerhouden. Beetje omgekeerde wereld nietwaar?

       /   Reply  / 
   3. thijs

    Maar als dan zou je luzac college ook moeten verbieden, want daar koop je ook gewoon je diploma…..

      /   Reply  / 
 2. Walter

  De scholen horen leerlingen te helpen, zodat ze dit soort fratsen niet uit hoeven te halen. Dat die leerlingen worden gestraft vind ik weer typisch zo’n gevalletje van “jij leerling, jij fout, jij straf. Ik leraar, ik fout, ik niets.

    /   Reply  / 
  1. Marianne

   Leerlingen moeten doen wat ze op school behoren te doen: namelijk leren. Lekker spijbelen, beetje blowen en chillen, vervolgens onrechtmatig hoge cijfers “versieren” deugt niet. En om dan te zeggen dat “ze niet worden geholpen” …..? Nou ik zou ze ze graag ‘ns “helpen”!

     /   Reply  / 
 3. berend

  wat nou hacken ze hebben gewoon het wachtwoord afgekeken -_-

    /   Reply  / 
 4. Peter

  Yesse, Walter en Berend hebben er niets van begrepen!
  Dit is typisch slachtoffergedrag, of ze nu zelf direct in de slachtofferrol zitten of niet.
  Als per ongeluk een password zichtbaar wordt, zoals dat hier beschreven is, geeft dat nog geen reden om dit passowrd ook naar eigen goeddunken en voor eigen gewin in te zetten. De kindjes hebben kennelijk nog nooit gehoord van wederrechtelijk toegang krijgen tot computers. Het getuigt ook van een onvoorstelbare onnozelheid om ervan uit te gaan dat ze hiermee weg zouden kunnen komen, met of zonder sancties.
  Kortom: dom spul wat het niet waard is om straks met diploma van school te lopen. Een hard oordeel, maar het is niet anders.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>