Jongeren vaak de dupe aan de discotheekdeur

D’r in of d’r uit. De uitsmijter bepaalt. Heb je een andere kledingstijl dan anderen, een pet op of een ander opmerkelijk uiterlijk dan is de kans dat de portier je de toegang tot een kroeg ontzegt. Terecht?

Soms wel, soms niet. En iedereen heeft natuurlijk zijn eigen mening over of iemand nu wel of niet de kroeg in mag. In Nijmegen deden de SP-jongeren van ROOD via jongeren onderzoek naar het deurbeleid van uitgaansgelegenheden in deze plaats.

Niet alle uitkomsten waren even positief, zo bleek al snel. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er duidelijk verschil werd gemaakt tussen autochtone en allochtone klanten. Allochtone jongeren zouden bij de deur vaker geweigerd worden dan hun autochtone vrienden. Zestig procent van deze jongeren vermoedt dat ze er niet in mogen, puur vanwege hun huidskleur.

De kroeg die het meest onvriendelijke deurbeleid voert is de winnaar van de Gouden Uitsmijter. In Nijmegen gaat deze prijs donderdag naar Van Buren. De ‘prijs’ wordt uitgereikt in de hoop dat de desbetreffende kroeg nog een kritisch naar hun beleid aan de deur gaat kijken.

Een onterechte weigering is niet oké en daar kan je iets aan doen. 77 procent van de jongeren weet echter niet waar ze hier een melding van kunnen maken. (Hier bijvoorbeeld, voor onterechte weigeringen in Amsterdam).

Bron: Sensor
Afbeelding: Kyrosh [http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html">GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons

Lees ook:Jonge allochtonen worstelen op arbeidsmarkt
Lees ook:Psychiche problemen allochtonen blijven liggen
Lees ook:Stage lopen niet voor de nop
Lees ook:Allochtone kinderen vaak te dik
Lees ook:Scholen zien taalfouten allochtonen niet meer door de vingers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>