Roken als tiener geeft later problemen

Met je vrienden stiekem een peukie opstoken. Het lijkt misschien heel wat maar op latere leeftijd kan je er behoorlijk last van krijgen. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat jongeren die voor hun zestiende beginnen met roken, later sneller last hebben van concentratiestoornissen.

Dat roken niet goed voor je is dat is al jaren duidelijk. Maar het is voor het eerst dat er onderzoek werd verricht naar de gevolgen van roken op jonge leeftijd en de hersenen. Proeven met ratten lieten zien dat roken in de puberteit een lagere concentratie, het snel afhaken bij moeilijke problemen en grote impulsiviteit op latere leeftijd tot gevolg heeft.

Het onderzoek is weliswaar niet op jongeren zelf uitgevoerd, toch zijn de onderzoekers er aardig van overtuigd dat het bij mensen ook zo werkt. Het brein van ratten komt namelijk behoorlijk met elkaar overeen.

Bron: NOS

Lees ook:Rokende jeugd blowt sneller
Lees ook:Apeldoornse jeugd drinkt een stuk minder
Lees ook:Lezende tieners meer kans op betere baan
Lees ook:Rookverslaving gaat sneller dan gedacht
Lees ook:Scholen en roken, dat kan beter!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>