Veranderingen OV-studentenkaart en studiefinanciering toekomstige studenten

Foto: Privébezit

Vanaf de zomer in 2012 gaat er voor studenten heel wat veranderen. De studiefinanciering en het gebruik van de OV-chipkaart zoals het nu gaat zal flink op de schop gaan. Staatssecretaris Halbe Zijlstra van het Hoger Onderwijs heeft in een brief aan de Tweede Kamer enkele veranderingen vrijgegeven.

Het gratis reizen voor studenten met de OV-chipkaart, geniet er nog maar een tijdje van want over anderhalf jaar is het van een stuk kortere duur. Het onbeperkt reizen kan nu nog tot drie jaar na de normale studieduur, vanaf augustus 2012 zal die extra tijd nog maar één jaar zijn.

En ook de studiefinanciering moet eraan geloven. Veel studenten waren er al ietwat op voorbereid en zij sprongen dus ook meteen in de bres voor hun maandelijkse gelddonatie. Alle protesten ten spijt, er gaat toch wel wat veranderen.

De basisbeurs voor masteropleidingen verdwijnt en zal vervangen worden door een sociaal leenstelsel. En ook in de aanvullende beurs zal er iets veranderen. De regels worden eenvoudiger, de partnertoeslag voor studenten met kinderen valt hierdoor weg. Wel zal de termijn waarin studenten hun studieschuld kunnen terugbetalen verlengd worden. Deze gaat van 15 jaar naar 20 jaar. Zo hoeven toekomstige studenten per maand minder van hun schuld af te dragen.

Dit najaar zal het volledige plan voor de studiefinanciering gepresenteerd worden, de aanpassingen zullen vanaf de zomer in 2012 van start gaan.

Bron: NU.nl

Lees ook:Veel klachten over ov-chipkaart
Lees ook:Uiterste deadline ov-chipkaart: 16 maart
Lees ook:Activering ov-chipkaart voor studenten uitgesteld
Lees ook:Frauderende studenten opgepast
Lees ook:Nog één dagje reizen met strippenkaart

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Veranderingen OV-studentenkaart en studiefinanciering toekomstige studenten

  1. Denise

    Triest hoor! In de toekomst zijn er straks zelden die verder willen gaan studeren, na zijn 18de. Dit word een slechte zaak in de toekomst, men krijgt een tekort aan hoog opgeleidde personen, waaronder deze personen, onder zogenaamde ”schaarse mensen” gaan vallen. Waar gaat onze land naar toe?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>