Apart strafrecht voor jongeren?

Jongeren die zich schuldig maken aan vernielingen of vandalisme komen vanaf 18 jaar in aanraking met het volwassen strafrecht. De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vindt dat hier verandering in moet komen. Een speciaal strafrecht en wetboek voor jongeren is hun advies aan staatssecretaris Fred Teeven.

Jongeren die de mist in zijn gegaan alleen straffen heeft volgens de RSJ niet zoveel effect. Een pedagogische aanpak, daar leren de criminele jongeren volgens hen meer van. In het huidige strafrecht komen jongeren die delicten plegen vanaf 18 jaar terecht in het volwassen strafrecht. Ook bij delicten die niet zo heel ernstig zijn maar eerder leeftijdsgebonden misstappen zijn te noemen.

Vooral jongeren onder veertien jaar hebben nauwelijks een idee van een strafrechtprocedure. De jongeren zijn nog lang niet uitontwikkeld en volgens de RSJ moet hier rekening mee gehouden worden. De jonge vandalen moeten zo veel mogelijk buiten het strafproces gehouden worden en er zal dan vooral op pedagogisch gebied hulp geboden moeten worden. Met uitzondering van heel zware delicten, dan zal het strafproces wel plaatsvinden.

Een apart strafrecht voor jongeren waarbij vooral de nadruk ligt op pedagogiek. Goed plan?

Bron: NU.nl

Lees ook:Jongeren niet eens met Wilders ‘minder Marokkanen’
Lees ook:Jeugdgevangenissen steeds leger
Lees ook:Alcohol scoren een makkie voor minderjarige jongeren
Lees ook:Jongeren klaar voor volwassenheid op 21e
Lees ook:Jongeren vinden stemmen vanaf zestien jaar slecht plan

1 Reacties // Reageer

One thought on “Apart strafrecht voor jongeren?

  1. snelgeld

    Dit is niet meer dan terecht aangezien de prefrontale cortex die voor remming van gedrag pas volledig ontwikkeld is als je 23 bent…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>