Carnavalsverenigingen zien jongeren toestromen

Het aantal jonge leden bij carnavalsverenigingen in Limburg is de afgelopen tien jaar toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de regionale omroep L1 onder vijftig Limburgse carnavalsverenigingen.

Bij de helft van hen is het aantal leden onder de 30 jaar de afgelopen jaren gestegen. Bij eenderde is het gelijk gebleven. De verenigingen signaleren ook dat de jongeren actief meewerken aan de organisatie van de festiviteiten en het bouwen van de carnavalswagens.

Optocht behouden
EenVandaag ondervroeg ook 1700 Limburgers over de carnavalstradities in hun provincie. 79 Procent vindt het belangrijk dat deze voor de toekomst behouden blijven. Hun favoriete traditie is de carnavalsoptocht, gevolgd door Prins Carnaval en de carnavalsliedjes. Op de vierde en de vijfde plaats staan De Raad van Elf en het haringhappen.

Brabant wil dweilorkest
Ook in Brabant wordt veel waarde gehecht aan de tradities. De Brabanders vinden het haringhappen wat minder belangrijk maar volgens hen mag het dweilorkest in de toekomst zeker niet ontbreken.

EenVandaag en de Limburgse regionale omroep L1 vroegen aan 50 carnavalsverenigingen in Limburg of het aantal leden tot 30 jaar in de afgelopen 10 jaar zijn toegenomen, gelijk gebleven of afgenomen. Ook legden ze de vraag voor in hoeverre die jonge leden actief voor de vereniging zijn. De verenigingen beantwoordden de vragen via de mail tussen 30 januari en 7 februari. Het onderzoek naar carnavalstradities vond plaats onder het EenVandaag Opiniepanel. Hieraan deden 1700 inwoners van Limburg en 3500 inwoners van Brabant mee. Het onderzoek vond plaats van 6 t/m 9 februari 2013.

Lees ook:Jongeren niet eens met Wilders ‘minder Marokkanen’
Lees ook:Diederik Samsom beste politicus volgens jongeren
Lees ook:Veel jongeren zien agressie tijdens uitgaan
Lees ook:Hyves haalt tien miljoen leden
Lees ook:Amerikaanse jongeren wachten met seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>