Drop it! De gevaren van afleiding op de fiets

Vandaag lanceert TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, het ‘Drop it indoor’ project op de Uithof HU in Utrecht. Voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert gaan studenten op bijzondere wijze bewust maken van de gevaren van afleiding op de fiets. Tijdens Drop it ruilen jongeren de slechte gewoonte, je laten afleiden in het verkeer, in voor goede gewoontes en doen zij mee aan een kennisquiz over gevaren op de fiets.
Van alle verkeersslachtoffers is 47% een fietser. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat 80% van de ongevallen en 65% van de bijna-ongevallen voorafgaan aan onoplettendheid en afleiding.

De voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert gaan tijdens Drop it op een positieve manier in gesprek met jongeren over verschillende vormen van afleiding op de fiets. Op deze manier zet TeamAlert studenten aan het denken over hun fietsgedrag. TeamAlert verwacht dat het aantal ongelukken verminderd kan worden wanneer jongeren zich bewuster zijn van de risico’s in het verkeer.

Gedurende het gesprek maakt het voorlichtingsteam gebruik van een fotomuur met bordjes waarop verschillende vormen van afleiding staan vermeld. Het team vraagt naar de reden van studenten om deze vorm van afleiding te vertonen en maakt hen bewust van de gevaren hiervan in het verkeer. Wanneer deze jongeren beloven goede verkeersgewoontes te vertonen mogen zij met hun nieuwe gewoonte op de foto voor de fotomuur. De foto’s kunnen jongeren de volgende dag op de website van TeamAlert terug vinden.

Daarnaast lopen voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert rond met een tablet, waar een animatiefilmpje wordt afgespeeld. Studenten krijgen hiermee inzicht in verschillende vormen van afleiding in het verkeer, ook kunnen zij meedoen aan een quiz die de kennis test over gevaren op de fiets.

Lees ook:bijna 70.000 jongeren gewezen op risico’s van drugs in het verkeer
Lees ook:Festivalbezoekers blazen voor prijzen
Lees ook:Witte Haas waarschuwt voor drugs in het verkeer
Lees ook:TeamAlert lanceert Witte Waas Facebook-app
Lees ook:Zeven dagen geen mobiel achter het stuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>