Bezittingen Nederlandse opvarenden Titanic bij expositie

Naast authentieke objecten afkomstig uit het wrak van de Titanic, krijgt Amsterdam EXPO persoonlijke bezittingen afkomstig van de drie Nederlanders aan boord in bruikleen. De nabestaanden werken graag mee aan Titanic: The Artifact Exhibition, ter nagedachtenis aan hen die omkwamen tijdens de ramp met ‘het onzinkbare schip’. De expositie opent vandaag aan de Zuidas.

Het gaat onder meer om persoonlijke correspondentie van eersteklas passagier jonkheer George Reuchlin en tweedeklas passagier Hennie Bolhuis. Van derdeklas passagier Wessel van der Brugge zijn enkel de verhalen bewaard gebleven

George Reuchlin was de 37-jarige directeur van de Holland Amerika Lijn. Van deze familieman krijgt Amsterdam EXPO onder meer ansichtkaarten en een telegram gestuurd vanaf de Titanic, in bruikleen. Aan zijn vijf jaar oude zoon Henri stuurde Reuchlin een ansichtkaart met een afbeelding van de Titanic. Hij schreef onder meer “Vind je dit geen mooie boot met vier schoorsteenen. Dit is het grootste schip van de wereld. De kamers op dit schip zijn wel driemaal zo groot als de salon bij ons thuis.” Op zondag 14 april om 18:15 uur stuurde hij het laatste telegram naar zijn gezin, een paar uur later kwam de Titanic in aanvaring met de ijsberg.

De 27-jarige Hennie Bolhuis werkte als kok in het à la carte restaurant aan boord van de Titanic en liet een koffer met onder meer zijn kookboek achter in Southampton, Engeland. Na zijn dood werd deze teruggestuurd naar zijn familie in Groningen. Het kookboek wordt nu getoond in Amsterdam EXPO.

De eveneens 27-jarige Wessel van der Brugge was stoker aan boord. Van hem is niets bewaard gebleven. Op 31 augustus 1912, ruim vier maanden na de ramp, ontving zijn familie het bericht dat hij omkwam. De nabestaanden kregen £1,40 (omgerekend €1,65) uitbetaald door rederij White Star Line voor de vijf werkdagen, van 10 tot en met 15 april 1912, aan boord van de Titanic.

Lees ook:Titanic: The Artifact Exhibition in Amsterdam EXPO
Lees ook:Titanic op de radio bij Mattie en Wietze (Q-music)
Lees ook:Laatste overlevende Titanic is BLUT
Lees ook:Body Worlds & The Story of the Heart in Amsterdam
Lees ook:Groep verkracht 17-jarig meisje in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>