Handig boek voor jongeren waarvan ouders zijn overleden

Het lijkt me verschrikkelijk als je een ouder, of misschien wel je beide ouders moet missen. Weeskinderen, maar ook halfwezen, komen voor lastige zaken te staan. Dat weet Jojanneke van den Bosch – die zelf wees is sinds haar veertiende – maar al te goed. Daarom schreef ze er het boek ‘Zo, nu ben je wees’ over.

De bundel ‘Zo, nu ben je wees‘ bevat vierentwintig waar gebeurde situaties uit het verleden van de auteur. Het doet een appèl op maatschappelijke betrokkenheid en het belang van praktische kennisdeling t.b.v. weeskinderen die vandaag voor uitdagingen komen te staan. Bij de verhalen geeft de auteur handreikingen aan omstanders en zorgverleners. Het richt zich op empowerment van weeskinderen, uitgaand van hun eigen competenties.

Weeskinderen in Nederland vallen niet op. Zij willen ook niet in kwetsbare zin opvallen, met name in de tienerleeftijd. Dat neemt niet weg dat zij met veel praktische vragen worstelen. Want hoe moet dat eigenlijk, op jezelf wonen? En als je niet terecht kunt bij familie of vrienden, wat dan? Wat zijn eigenlijk je kansen? Wat gebeurt er op school als je met onbegrip te maken hebt? Of als je te laat in de les komt omdat je nog naar de woningstichting moet? Of als het aanpassen in een pleeggezin niet zo soepel gaat? Of als je je je eerste enge belastingenvelop krijgt? Om te voorzien in informatie over deze kwesties wordt rond 1 maart het nieuwe online crowdsourcingplatform van WeesWijzer gepubliceerd.

Op dit platform kunnen inhoudelijk geïnteresseerden, ervaringsdeskundigen en zorgverleners praktische informatie online delen en concreet antwoord geven op vragen, zodat weeskinderen hier gemakkelijk gebruik van kunnen maken. De anonimiteit van weeskinderen blijft gewaarborgd, vanuit de overtuiging dat de drempel om praktische oplossingen en informatie te verkrijgen zo laag mogelijk moet blijven en dat dit in discrete vorm het best werkt. Een online platform voor specifiek wezen en halfwezen is nog niet eerder door maatschappelijke instanties ontwikkeld.

Je kunt het boek bestellen via Weeswijzer.nu. Daar ontdek je nog veel meer over het boek.

Lees ook:De ins en outs van solliciteren voor jongeren
Lees ook:Kinderen voor iedereen?
Lees ook:De avonturen van Kapitein Onderbroek
Lees ook:Problemen? Laat het los in een beveiligde mailbox!
Lees ook:Mind Your Own Life

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>