Wat is er mis met onze wereld… ontdek het in I Am

Regisseur Tom Shadyac is de man achter de films Ace Ventura, The Nutty Professor en Bruce Almighty. Maar de tijd dat hij het leven niet zo serieus nam en overal een grap in zag is voorbij. In de documentaire I Am neemt hij de kijkers mee op een reis over hele wereld. Hij bezoekt een paar grote denkers van nu en stelt hun twee zeer elementaire vragen: “Wat is er mis met onze wereld?” en “Wat kunnen we er aan doen?”

Tom Shadyac is een zeer korte tijd erg rijk en beroemd geworden. Met dat geld kon hij alles wat kopen wat hij wilde. Waaronder twee landhuizen, auto’s en veel andere dure spullen die passen bij de hollywood kind of life. Nadat hij het punt bereikt dat hij alles heeft wat zijn hart begeerd, realiseert hij dat hij nou niet echt gelukkiger is dan voor dat hij beroemd werd. Wanneer familie en maatschappelijke waarden nog belangrijker waren dan geld en succes.

Hij besloot dat het tijd was voor verandering en gaf een groot deel van zijn fortuin op. Hij gebruikte het geld om een daklozenhuis op te richten in Virginia, daarnaast doneerde hij grote som geld aan goede doelen. Hij verkocht zijn landhuis in Los Angeles, versimpelde zijn leven en verhuisde terug naar een trailer park. Nadat hij bijna om het leven komt bij een mountainbike ongeluk in 2007, raakt hij in een diepe depressie. Door zijn bijna-doodervaring beseft hij dat hij niet deze wereld wil verlaten, zonder zijn verhaal te vertellen. Dit leidt hem tot het maken van “I Am”.

De standpunten in het verhaal duiden sterk op het idee dat ‘geven’ een belangrijk onderdeel is van iedereen leven. Rijkdom is veel minder belangrijk dan we denken, wanneer onze benodigdheden om te overleven aanwezig zijn. Verschillende factoren hebben er toe geleid dat er vooral in de Engelse en Amerikaanse cultuur het idee is ontwikkeld dat als je succesvol wilt zijn in het leven, dan moet je succesvol zijn op een materieel en financieel niveau. Vandaag de dag zijn we gewend geraakt aan het ‘meer nemen’  dan we nodig hebben. Dit wordt zo massaal gedaan, dat het niet meer gezien wordt als ‘gierig’, maar als heel normaal.

Dit gedachtegoed brengt ons op de helft van de film. Het volgende gedeelte van de film gaat over het perspectief wat Tom heeft op de opvoeding in deze wereld. Hij gelooft dat hoewel we egoïstisch zijn opgevoed, om als individuen te functioneren in deze wereld, we toch meer met elkaar verbonden zijn dan het lijkt.

I Am is een film met prachtige beelden en bijzondere personen. Het idee van de film is duidelijk en helder, maar slaagt toch niet helemaal. Een van de hoofdvragen van de film is: ‘wat kunnen we doen aan de wereldproblemen?’. Hier wordt maar heel weinig op geantwoord in de film, eigenlijk helemaal niet. De kijker blijft achter met een gevoel dat hij wil helpen, maar de informatie hoe dat te doen en wat de beste manier is, blijft achterwege. Waardoor de kijker eigenlijk met meer vragen achterblijft dan antwoorden.

Regie: Tom Shadyac | 78 minuten | documentaire

Tekst: Leoni van Amstel.

Lees ook:Jongerenblog neemt Django Unchained onder de loep
Lees ook:Coraline. Kleine deurtjes, knopen en gevaar
Lees ook:Het geniale idee na Google
Lees ook:Plastic soep de oceaan uit!
Lees ook:Ready. Set. Action!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>