Animals: verhaal met potentie, saaie uitvoering

In Animals leidt tiener Pol een normaal leven, maar dat is niets meer dan schijn. Hij leeft in zijn eigen wereld, samen met zijn teddybeer die praat en beweegt als een mens. Tenminste, dat is wat Pol waarneemt. Als een klasgenoot dan ook nog op een mysterieuze wijze verdwijnt, raakt niet alleen hij het spoor bijster. Klinkt als een spannende film, maar dat is het allerminst. Animals wordt gedomineerd door traagheid en verbanden zijn moeilijk te leggen.

Hersenspinsels
Het is duidelijk dat Pol last heeft van zijn pratende teddybeer en dus onderneemt hij acties om van hem af te komen. Logisch, want iemand die met een knuffel kan praten klinkt ietwat mysterieus, hoewel we onszelf daar best in willen verplaatsen. Dit lukt echter niet goed doordat de gedachten en gevoelens van Pol zich té veel in zijn hoofd afspelen. Hij praat nauwelijks, baant zich afwezig door de dagen heen; een hoogtepunt blijft alsmaar uit.

Mysterieuze gebeurtenissen
Dat lijkt te veranderen wanneer er een paar ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden, allemaal rondom een duister bos met aangrenzend meer. Zo verdwijnt een klasgenoot. Iedereen vermoedt het ergste: de dood. Ondertussen legt Pol contact met Ikari, een geheimzinnige nieuwe klasgenoot. Er bloeit niet alleen iets tussen hen op wat lijkt op liefde – Pol schijnt er nog niet over uit te zijn of hij op mannen of vrouwen valt –  dit is ook het begin van stelselmatig zelfkastrijding. Tijdens een eindfeest op Pols school zit je even rechtop in je stoel. Het loopt totaal uit de hand, wat achteraf één grote grap blijkt te zijn. Helaas: alle gebeurtenissen grijpen je net niet genoeg bij de keel, te traag.

Het eind heeft een verrassende wendig die je als kijker totaal niet zag aankomen. Dat maakt het de moeite waard om toch te blijven kijken, hoewel bij de slotscène nog honderd vragen door je hoofd dwarrelen.

Tienerliefde, opoffering en de kracht van verbeelding
Deze film wordt omschreven als ‘een verhaal over tienerliefde, opoffering en de kracht van de verbeelding’. Dat klopt grotendeels, want Animals lijkt één smeersel van vage spinsels die ontstaan dankzij een grote fantasie. Er zit zeker potentie in het verhaal, alleen de uitvoering ervan is saai. Vooral voor jongeren. Eigenlijk wil je bij het trage begin al afhaken. Toch blijf je kijken omdat je wilt weten hoe het afloopt, maar je wordt teleurgesteld doordat verbanden moeilijk zijn te leggen. Daardoor kabbelt de film te lang voort en zullen de meeste jonge kijkers gauw afhaken.

Klik op de titel om de dvd meteen bij bol.com te bestellen: ‘Animals‘.

Tekst: Marjolein de Wit

Lees ook:Coraline. Kleine deurtjes, knopen en gevaar
Lees ook:Film Daglicht: je wordt behoorlijk voor de gek gehouden..
Lees ook:Roken als tiener geeft later problemen
Lees ook:Nieuw seizoen The Undateables start vanavond bij TLC
Lees ook:Lay the favourite: bekende acteurs geen garantie…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>