Koning van Katoren met een smartphone in de hand

Het boek Koning van Katoren (Jan Terlouw, 1971) is in menig bibliotheek stukgelezen. Wie kent dat spannende verhaal van de 17-jarige Stach, die het land Katoren wil redden door het koningschap op zijn schouders te nemen, nou niet? Zonde om dat bij een boek te houden, dacht regisseur Ben Sombogaart. Eind vorig jaar bracht hij een boekadaptatie in de bioscopen. Blogger Sterre van der Hee bekeek de DVD.

Bij het zien van de DVD-hoes valt onmiddelijk één ding op: Koning van Katoren trekt, zoals veel andere Nederlandse speelfilms, geen Nederlandse beroemdheden uit de kast. Geen Carice van Houten, geen Melody Klaver en geen Gaite Jansen… Op de voorkant prijken stoere, doch onbekende gezichten. Bieden zij de verfrissing die de Nederlandse cinema nodig heeft? Ik ben benieuwd.

Het verhaal begint met de geboorte van de jonge Stach (Mingus Dagelet). En hé, daar is een bekend gezicht: Peter Post, een voormalig dokter uit het fictieve GTST-stadje Meerdijk, krijgt een luttele vijf minuten in de film toebedeeld in de rol van vader Klaas. In GTST bewees Post zich als een prima acteur. Helaas werkt het script van Koning van Katoren niet in zijn voordeel; krijg zinnen als ‘Dit is een bijzondere jongen. Hij is geboren op de dag waarop onze geliefde koning stierf’ maar eens vloeiend je mond uit. Een gemiste kans.

Later blijkt dat het plot, waarmee Terlouws boek diverse prijzen won, danig is uitgekleed en aangepast. Waar Stach in het boek zeven opdrachten moest uitvoeren om het koningschap te verkrijgen, hield Sombogaart het op het witte doek liever bij vijf. Daarmee gaat hij voorbij aan de dubbele bodem van het boek, die relateerde aan wereldproblematiek uit de jaren ’70. Koning van Katoren is alsof de mysterieuze Mona Lisa gedegradeerd wordt tot een eenvoudig, oppervlakkig bakkersvrouwtje.

Om de nostalgische ervaring van de cinemabezoeker nog wat verder uit te wissen, luisterde Sombogaart het klassieke verhaal op met interventies van smartphones. Opeens bliepen ministers er lustig op los en vindt de jonge journaliste Kim (Abbey Hoes) haar slimme wetenswaardigheden via Wikipedia. Dit past vast in de belevingswereld van jonge kijkertjes, maar voor Terlouws sprookjesfan is het een doorn in het oog. Jammer, want Koning van Katoren heeft wel degelijk potentie. Zo heeft de art direction zijn werk goed gedaan met kleurige, gedetailleerde decors, waardoor kijkers zich werkelijk even in een fictief land wanen. Op die manier houd ik zelfs die vijf verschillende opdrachten nog wel uit – met de smartphone in de hand.

Dvd: Koning Van Katoren
Blu-ray: Koning Van Katoren (Blu-ray)

Lees ook:Jongeren veel vertrouwen in koning Willem-Alexander
Lees ook:Leraar schrijft bangaroman vol seks
Lees ook:Pak ze terug met een brief
Lees ook:Maxima mag van meeste jongeren titel Koningin dragen
Lees ook:Beatrix geliefder; jeugd heeft vertrouwen in koning Willem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>