Geboeid door Tula, The Revolt

Hoeveel weet jij van ‘onze’ geschiedenis? Die gaat natuurlijk ver buiten onze landgrenzen. Ken je de geschiedenis van Curaçao, immers tot drie jaar terug onderdeel van Nederland en nu nog steeds deel van ons koninkrijk? De film Tula, The Revolt vertelt dit verhaal. Tessa Hofland bekeek hem voor ons.

Dat de Nederlanders in slaven handelde is wel bekend. Dat Curaçao een tussenstop was voor handel, en dus voor slaven ook wel. Echter het verhaal van de slaven die op Curaçao bleven, is een stuk minder bekend. Of kende jij de naam Tula al?

Tula is een nationale held op Curaçao. Hij was een slaaf op plantage Knip, in het Westen van Curaçao. Hij wordt gezien als de leider van de slavenopstand in 1795. Deze opstand wordt op het eiland gezien als het begin van het einde van de slaventijd. Pas 68 jaar later werd de slavernij definitief afgeschaft. Dat zijn de feiten. In dit verhaal heeft Tula ook een grote liefde en een broer.

De film komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. ‘Slechts vijf jaar’ lachen Dolph van Stapele en Jeroen Leinders. Zij wilden het verhaal van Tula delen met de wereld, vandaar ook dat de film in het Engels is. Vijf jaar zijn de heren bezig geweest aan deze film en dit jaar moest de film af. 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat slavernij per wet verboden werd. Het is niet vanzelf gegaan, de opnames waren pas afgelopen oktober en november!

“We hebben een mooie film gemaakt”, concludeert Van Stapelen. En terecht. Niet alleen omdat de film enkele grote namen heeft als ‘Danny Glover’, bekend van Lethal Weapon, Jeroen Willems, Jeroen Krabbé, Derek de Lint en ook Paul Bazely, bekend van Pirates of The Caribbean. “Het verhaal heeft ervoor gezorgd dat deze namen mee wilden doen”, vertelt Leinders “Zo’n verhaal trekt mensen gewoon.” Niet alleen de acteurs, maar ook menig kijker zal geboeid worden door de film. Ja, zelfs als je niets om geschiedenis geeft.

De film draait nu in deze Nederlandse bioscopen. Of lees de filmeditie van het boek: ‘Tula‘.

Tekst: Tessa Hofland.

Lees ook:Jongerenblog bekijkt film This Is 40
Lees ook:Jongerenblog kijkt The Man With The Iron Fists
Lees ook:Win kaartjes voor Les Misérables – 10 januari in de bios
Lees ook:Duistere magie in een boeiend koninkrijk
Lees ook:Sterke magen gezocht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>