Jongeren waarderen Nederlandse film meer

Jongeren waarderen de Nederlandse film steeds meer. Dit blijkt uit het onderzoek. ’Het publiek en de Nederlandse speelfilm – een verkenning van de nationale markt’. 60% van de Nederlanders vindt dat Nederlandse films beter zijn geworden.  Vooral onder jongeren (16-23 jaar) is de waardering in tien jaar sterk toegenomen.

Bijna iedereen kijkt Nederlandse films
Het publieksonderzoek laat verder zien dat het belang van Nederlandse films groot is. De helft van de volwassen Nederlanders kijkt graag naar Nederlandse films en bijna elke volwassen Nederlander (94%) ziet ook daadwerkelijk Nederlandse films. De grootste groep (81%) doet dit via de gratis tv-zenders en meer dan de helft (53%) van de Nederlanders betaalt ook voor Nederlandse films in de bioscoop, het filmtheater of om die thuis te zien. In vergelijking met tien jaar geleden spreekt de Nederlandse filmproductie tegenwoordig bredere groepen aan.

Verbeterde concurrentiekracht
De concurrentiekracht van Nederlandse films ten opzichte van het Amerikaanse aanbod is eveneens in de afgelopen tien jaar geleden toegenomen. Als het publiek blindelings zou moeten kiezen geeft 21% van de Nederlanders de voorkeur aan een Nederlandse film en 38% aan een Amerikaanse. De rest van het publiek heeft geen specifieke voorkeur. Tien jaar geleden zou nog maar 15% kiezen voor een Nederlandse film.

De taal en herkenbaarheid zijn belangrijk voor de uitgesproken voorkeur voor Nederlandse films. Dat is vooral de reden voor de populariteit van Nederlandse films bij jongeren, ouderen (55+), ouders met jonge kinderen, lager opgeleiden en het publiek dat niet in de grote steden woont. Ouderen geven om die reden zelfs eerder de voorkeur aan Nederlandse films dan aan Amerikaanse.

Lees ook:Meer mensen op vakantie naar Ibiza door film
Lees ook:Tv voor jongeren passé
Lees ook:EK Voetbal wint nipt van Olympische Spelen deze zomer
Lees ook:Technische studie wint aan populariteit bij jongeren
Lees ook:New Kids rokersproducten; discussie lachwekkend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>