Jongere generaties vinden pensioenstelsel oneerlijk

Jongere generaties zijn ontevreden over het huidige pensioenstelsel. Van de mensen van 25 t/m 39 jaar vindt 62 procent dat dit stelsel te veel is gericht op de oudere generaties en te weinig op henzelf. De meerderheid (57%) van de mensen vanaf 55 jaar vindt het systeem daarentegen wel eerlijk. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 mensen.

Bijna de helft (48%) van de jongere ondervraagden vindt dat de solidariteit waarop het pensioenstelsel berust, eigenlijk geen vanzelfsprekendheid meer zou moeten zijn. Ze willen niet langer verplicht zijn om dit stelsel in stand te houden. Van de 55-plussers vindt 70 procent dat jongeren juist wel solidair met hen moeten zijn.

Zelf pensioen regelen
Van alle ondervraagden heeft 63 procent weinig tot geen vertrouwen in de pensioenfondsen. Zeven op de tien mensen geven aan zich in meer of mindere mate zorgen te maken over de waarde van hun pensioen. De meerderheid (63%) wil dan ook liever zelf kunnen bepalen hoe ze hun pensioen regelen.

Jong en oud verdeeld over rekenrente
Over het verhogen van de rekenrente naar 4,2%, zijn de meningen verdeeld. Van de mensen vanaf 55 jaar vindt ruim de helft (52%) dit een goede zaak, tegenover slechts 14 procent van de jongere generaties. Van hen vindt 44 procent het een slechte zaak. Voor veel mensen blijft het echter een moeilijk te bevatten maatregel: een derde (38%) van alle ondervraagden geeft aan niet te weten wat ze hiervan vinden.

Aan dit onderzoek, gehouden van 2 tot 4 oktober 2012, deden 22.000 mensen mee. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Lees ook:Jongeren verdeeld over belang jongerenpartijen
Lees ook:Jongeren verdeeld over legaliseren online kansspelen
Lees ook:Media en Facebook medeschuldig aan rellen Project X Haren
Lees ook:Meerderheid jongeren vindt zichzelf te dik, 15% overgewicht
Lees ook:Jongeren: geef ons voorrang op orgaan en we worden donor

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>