Jongeren verwachten nog steeds gouden bergen

Jongeren hebben na een jaar van aangekondigde bezuinigingen en oplopende jeugdwerkloosheid nog altijd een rooskleurig toekomstbeeld wat betreft hun eigen portemonnee. Over de Nederlandse economie zijn ze minder positief. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van EenVandaag onder 1.900 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Dit wordt vanavond om 18.15 uur op Nederland 1 besproken.

Ruim de helft (54%) van de ondervraagden maakt zich zorgen over de economische toekomst van Nederland. Toch denken jongeren niet dat de economische malaise hen persoonlijk treft: 65 procent is positief over de eigen financiële situatie over tien jaar. Driekwart denkt later evenveel of zelfs meer te besteden te hebben dan de eigen ouders en de meerderheid denkt gemakkelijk aan een goede baan te komen.

Jongeren zitten financieel goed
De ondervraagde jongeren staan er op dit moment financieel dan ook goed voor. De helft (51%) houdt aan het eind van de maand geld over; slechts 13 procent kwam afgelopen jaar meestal geld tekort. De meerderheid (56%) ziet het nieuwe jaar wat betreft de eigen portemonnee positief tegemoet. Dit terwijl ruim driekwart denkt dat de Nederlandse economie er komend jaar niet op vooruit gaat.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 21 december 2012 t/m 3 januari 2013, deden 1902 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook:Jongeren hekel aan voetbalbeschouwingen; Oranje verliest
Lees ook:Jongeren willen nieuw kabinet zonder PVV
Lees ook:Jongeren (te) optimistisch over eigen financiële toekomst
Lees ook:Jongeren veel vertrouwen in koning Willem-Alexander
Lees ook:Verplicht naar school tot je 23e – Van Bijsterveldt geeft uitleg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>