Eerstejaars student heeft geen benul van eigen financiën

Ruim 50% van de nieuwe eerstejaars studenten heeft geen idee hoeveel hij of zij maandelijks te besteden heeft. Slechts een vijfde heeft bij aanvang van de studie een financieel studieplan en 29% is van plan aanvullend te lenen. Dit blijkt uit een peiling uitgevoerd door NJR het Bureau (het adviesbureau van de Nationale Jeugdraad) in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB). WWJB wilde graag weten hoe HBO- en WO-studenten hun financiële situatie tegemoet zien.

Veel studenten weten niet wat ze per maand te besteden hebben en het merendeel heeft geen financieel plan voordat ze aan hun studie beginnen. Opvallend is dat studenten die aan de hogeschool gaan studeren vaker een financieel plan hebben dan toekomstige universitaire studenten. Naast uitgaven voor de studie denkt 77% van de eerstejaars studenten vooral geld uit te geven aan leuke en ontspannende activiteiten, terwijl 18% juist wil investeren in extra persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd geeft 46% van de respondenten aan bewust te willen investeren in activiteiten die hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een nagenoeg even grote groep is daar niet mee bezig. Overigens geeft 27% van de studenten aan dat gebrek aan geld hen belemmert om naast de studie andere activiteiten te gaan doen.

Lees ook:Toekomst: na je studie 65.000 euro schuld
Lees ook:Studenten kiezen na uitstel leenstelsel voor tussenjaar
Lees ook:Studenten overwegen kortere studie
Lees ook:Duitse studenten demonstreren
Lees ook:Kind van 11 slimmer dan pabostudent

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>