Bijna 400 jongeren bezoeken soa-testdag in Brabant en Zeeland

De vier GGD’en in Brabant en Zeeland organiseerden 27 september een soa-testdag. Jongeren tot en met 24 jaar konden zich gratis en anoniem laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zonder vooraf een afspraak te maken. In totaal vond de GGD 46 soa’s. In bijna alle gevallen gaat het om chlamydia, de meest voorkomende soa onder jongeren.

Tijdens de zomervakantie en de introductie van het nieuwe studiejaar komt het vaker voor dat jongeren onveilig vrijen. De GGD hoopt door het organiseren van deze inloop-testdagen de drempel voor jongeren om zich te laten testen verlagen.

Opkomst en uitslagen per GGD
GGD West-Brabant: 150 jongeren lieten zich testen bij de GGD in Breda. Bij 19 personen trof de GGD een soa aan. In 17 gevallen was dat chlamydia en in twee gevallen genitale wratten. Dat betekent dat er bij 11,3% van de bezoekers chlamydia is aangetroffen.

GGD Brabant-Zuidoost: 84 jongeren lieten zich testen bij de GGD in Eindhoven. Bij tien personen werd chlamydia aangetroffen. Dat komt neer op een percentage van 11,9%.

GGD Hart voor Brabant: 117 jongeren bezochten de testdag bij de GGD in Tilburg of ‘s-Hertogenbosch. In totaal werd bij 11 personen chlamydia en bij één persoon gonorroe geconstateerd. Dat betekent dat 10,3% van de bezoekers een soa had.

GGD Zeeland: 45 jongeren lieten zich testen in Goes of Middelburg. Vijf personen bleken chlamydia onder de leden te hebben. Dat komt neer op een percentage van 11,1%.

Het percentage gevonden soa’s is in alle gevallen lager dan het gemiddelde percentage gevonden soa’s bij jongeren t/m 24 jaar bij de vier GGD’en in 2011 (14,3%). Een verklaring hiervoor kan zijn dat er meer jongeren naar de inloop-testdag komen die een kleiner risico lopen op een soa en zich anders niet zouden laten testen.

Het hele jaar door verzorgt de GGD voorlichtingen op onder andere scholen en zijn ze aanwezig bij evenementen en in uitgaansgelegenheden om met jongeren in gesprek te gaan over veilig vrijen. Jongeren t/m 24 jaar kunnen altijd met vragen over seksualiteit, anticonceptie, veilig vrijen of soa terecht bij de GGD. Zij kunnen hiervoor een afspraak maken voor het gratis Sense-spreekuur via tel. 0900 – 369 69 69 (€0,10 per minuut). Informatie over liefde, relaties, anticonceptie en veilig vrijen is ook te vinden op www.sense.info. Hier kunnen jongeren ook chatten of telefonisch advies inwinnen.

Lees ook:Ook jongeren aan de soa-test
Lees ook:Zeg ‘ns SOAAA
Lees ook:Veilig vrijen op vakantie
Lees ook:Veilig het nieuwe jaar in
Lees ook:Gratis condooms voor Haaksbergse jeugd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>