Hotpants aan in de les moet kunnen

Zeven op de tien scholieren (69%) vinden het onnodig dat er met mooi weer kledingvoorschriften komen over wat ze wel en niet in de les mogen dragen. Op school verschijnen in hotpants (85%), korte rokjes (80%) of gescheurde kleding (87%) vindt een meerderheid van de scholieren gewoon kunnen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en jongerenkrant 7Days onder 1.100 scholieren.

Meerdere middelbare scholen denken eraan scholieren te weren die de les willen betreden in naveltruitjes, hotpants of croptops. Slechts 39 procent van de scholieren stelt nu op de hoogte te zijn van kledingvoorschriften op school; zes op de tien (61%) zeggen dat ze er niet zijn of dat ze er niet van weten. Een meerderheid van de deelnemers geeft aan dat naveltruitjes, korte rokjes en hotpants nu gewoon gedragen mogen worden in de meeste lessen. 15 Procent vindt het wel nodig dat er op hun school kledingvoorschriften komen.

Naveltruitjes
De scholieren zijn over het algemeen tolerant. Een t-shirt met aanstootgevende tekst ziet 56 procent niet als een probleem. Ook hotpants (85%), een kort rokje (80%), slippers (93%) of gescheurde kleding aan in de klas (87%) vinden ze prima kunnen. Over naveltruitjes zijn de deelnemers verdeeld: een krappe meerderheid (53%) vindt dat die gewoon gedragen kunnen worden in de les. Er zit hier wel een verschil tussen jongens en meisjes: waar bijna tweederde (65%) van de jongens dit vindt kunnen, geeft een meerderheid van de meisjes (53%) aan dat ze het te ver vinden gaan om met een ontblote buik te verschijnen in de les.

Een pet op in de klas vindt een meerderheid (59%) wél te ver gaan, net als een jas aan (51%). Ook kleding waar ondergoed zichtbaar is, bijvoorbeeld een boxershort zichtbaar, vindt de helft (51%) niet kunnen. Vooral meisjes vinden dit te ver gaan.

9 Procent geeft aan wel eens aangesproken te zijn door een personeelslid van school die wat ze droegen niet vond kunnen. Eén op de vijf (21%) is wel eens door de ouders aangesproken op hun kleding die ze droegen naar school.

Schooluniform
In sommige andere landen zijn schooluniformen de standaard, bijvoorbeeld in Engeland en Amerika. Een meerderheid (72%) ziet de invoering hiervan op Nederlandse scholen niet zitten. Toch is één op de vijf (22%) scholieren voorstander van dit idee, vooral omdat ze denken dat het pesten zal verminderen.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8.500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden in samenwerking met 7Days van 12 juni tot 19 juni, deden 1.176 middelbare scholieren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl en in jongerenkrant 7Days, die aankomende vrijdag verschijnt.  

Lees ook:Schoolkantine nog niet gezond genoeg
Lees ook:Situatie op banenmarkt speelt geen rol bij studiekeuze
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol
Lees ook:Scandinavische meisjes verven haar uit angst
Lees ook:Jongeren veel vertrouwen in koning Willem-Alexander

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>