Facebook neemt WhatsApp over; zorgen om gegevens

Foto: PrivébezitRuim de helft (54%) van de WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen om zijn persoonlijke gegevens nu deze in handen komen van Facebook. Dit blijkt uit een onderzoek van het consumentenprogramma RADAR onder 52.000 consumenten.

Bijna 70 procent denkt daarnaast dat Facebook de overname zal gebruiken om informatie uit WhatsApp aan zijn Facebook-profiel te koppelen. Ook vindt maar liefst 97 procent dat Facebook uitdrukkelijke toestemming moet vragen voordat gegevens uit een WhatsApp-account worden gebruikt om een Facebook-profiel te verrijken.

Kwart overweegt WhatsApp te verlaten
Ruim een kwart (28%) overweegt sinds de overname om over te stappen op een andere berichtendienst. Van het panel is acht procent zelfs al overgestapt. De belangrijkste reden voor de overstap is dat de respondent op WhatsApp informatie van een andere aard deelt, die zij niet met Facebook wil delen. Ook vindt ruim 40 procent van de WhatsApp-verlaters dat andere apps betere privacy-voorwaarden hebben.

Telegram populairste alternatief
Bijna 70 procent van de mensen die WhatsApp verwijderd heeft, is overgestapt op Telegram. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de servers van de oorspronkelijk Russische berichtendienst afgelopen weekend overbelast zijn geraakt. Telegram is dit weekend de meeste gedownloade app de Apple- als Google Play Store. Ruim 11 procent probeert eerst meerdere berichtendiensten uit alvorens een definitieve keuze te maken. Alternatieve apps zoals Viber, Line en Kik zijn opvallend minder populair.

Aan het onderzoek deden 51.939 leden van Radar Testpanel mee. Het onderzoek vond plaats tussen 20 tot 24 februari 2014. Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 150.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De resultaten worden gebruikt in het tv-programma RADAR en op de website trosradar.nl

Lees ook:Blij met hoger eigen risico zorgverzekering
Lees ook:Veel pestkoppen actief op internet
Lees ook:Jongeren doen het op de bank, in het ov en op de wc…
Lees ook:Een derde studenten solliciteert via social media
Lees ook:Meer bezoekers voor Facebook dan voor Hyves

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>