Geen jeugdrechtbanken in Nederland, aldus Teeven

Staatssecretaris Teeven heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat hij het ‘niet noodzakelijk en wenselijk’ acht om in Nederland jeugdrechtbanken op te richten. Hij onderzocht de afgelopen maanden het idee van PvdA-er Marcouch. Een Kamermeerderheid stond begin dit jaar wel positief tegenover het initiatief van de jeugdrechtbank. Teeven geeft aan dat de ervaring in de Verenigde Staten met ‘youth courts’ niet zorgt voor aantoonbare recidivevermindering.

Ahmed Marcouch stelde eerder dit jaar voor de oprichting van jeugdrechtbanken, naar Amerikaans voorbeeld, te onderzoeken. Hij gelooft nog steeds in het idee. “Je ziet nu dat het aantal recidivegevallen schrikbarend hoog is. Er is nu een spaghetti aan pedagogische organisaties in ons land die proberen jongeren niet af te laten glijden. Maar die aanpak heeft zich nog niet bewezen,” laat hij in een eerste reactie weten. Marcouch hoopt nu dat het OM en de politie gezamenlijk een initiatief tot een pilot nemen.

Uit eerder onderzoek van EenVandaag onder circa 1.700 jongeren bleek dat een meerderheid het een slecht plan vindt om jeugdrechtbanken op te richten. De jongeren die tegen het plan zijn, vinden dat mensen die straffen uitdelen rechten gestudeerd moeten hebben en ouder moeten zijn dan achttien. Daarnaast verwachten de deelnemers dat jongeren geen eerlijke straffen uitdelen. Ruim een op de drie (36%) denkt dat jongeren mildere straffen uitdelen dan Halt Nederland doet; een kwart (26%) denkt dat ze strenger zouden zijn. Ook verwachten de meeste jongeren dat jonge daders minder respect krijgen voor justitie en de rechterlijke macht, als ze de straf opgelegd krijgen in een jeugdrechtbank. Slechts 17% denkt dat het respect zal toenemen.

De brief van Teeven aan de Tweede Kamer is in zijn geheel terug te lezen op de website van EenVandaag.

Lees ook:Fuck you!
Lees ook:Apart strafrecht voor jongeren?
Lees ook:Meer jonge dieven vanwege lage straffen
Lees ook:Langer naar school voor een betere toekomst
Lees ook:Verkeersovertreders eerder de cel in, aldus ANWB en CDA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>