Jongerenblog kijkt klassieker Les Misérables

Waarschuwing: deze recensie bevat spoilers.

Liefde, vrijheid, hoop en revolutie. Vier woorden die de film Les Misérables perfect beschrijft. We kennen inmiddels de succesvolle musical met het welbekende nummer ‘I dreamed a dream’, maar is de film net zo succesvol? Blogger Danny Nomden bekijkt ‘m kritisch.

Les Misérables speelt zich af ná de Franse Revolutie en wordt de ‘June Rebellion’ genoemd. In dit verhaal wordt Jean Valjean (Hugh Jackman) gezien als een crimineel, omdat hij een stuk brood heeft gestolen. Na negentien jaar gevangenschap komt Jean eindelijk weer op vrije voeten, maar hij moet zich nog altijd verantwoorden bij politieagent Javert (Russel Crow). Wanneer Valjean de regels heeft overtreden wordt hij achtervolgd door, inmiddels, inspecteur Javert.

Valjean neemt een andere identiteit aan en wordt burgemeester van een dorp, maar zijn ware identiteit komt uiteindelijk toch aan het licht. Hij maakt dan een belofte aan een stervende vrouw genaamd Fantine (Anne Hathaway), om te zorgen voor haar dochter Cosette (Amanda Seyfried). Hij duikt dan weer onder met Cosette en tien jaar later begint de opstand.

De armoede in Frankrijk is groot. Mensen lijden honger en er is een groot machtsverschil. Een grote kloof tussen de rijken en de armen. Een groep studenten pikken het niet en maken een barricade. Tijdens het maken van deze barricade ontmoet één van de studenten, Marius (Eddie Redmayne), Cosette. Ze worden vrijwel direct verliefd op elkaar maar dan wordt Cosette weggestuurd door Valjean, omdat hij bang is dat Javert hem gevonden heeft. Javert is inderdaad dichtbij, maar heeft zich als spion toegevoegd bij de studenten. Hier komen ze achter en ze zetten hem gevangen. Valjean mag de inspecteur doden, maar hij laat hem gaan ondanks de waarschuwing dat de inspecteur ‘m na de opstand zal vinden.

Na de gevechten leven alleen Marius en Valjean, omdat Valjean hem gered heeft. Na al die tijd komt Marius weer bij Cosette. Aan het eind gaan zij trouwen en ligt Valjean op sterven. Het einde van de film laat goed zien hoe ze voor de vrijheid hebben gestreden en komen de gevallen strijders weer in beeld. Een laatste eer aan de vrijheidsstrijders.

Les Misérables is veel meer dan wat ik hierboven heb beschreven. Dit is alleen het verhaal van Jean Valjean dat als een rode draad door de film loopt. Maar het is niet alleen het verhaal dat deze film zo ontzettend mooi maakt: het acteerwerk is fenomenaal, van zowel de hoofdrolspelers als de bijrolletjes.

De sfeer in de 19de eeuw is perfect neergezet. De film geeft een saamhorigheid weer en door de zang krijg je kippenvel tot op het bot. Het gevoel van vrijheid beleef je helemaal. Sommige momenten kunnen erg saai zijn, maar dat maakt de film goed door de zang en het acteerwerk. Het is een film waar je van moet houden en het is niet voor iedereen weggelegd.

Les Misérables kan de geschiedenisboeken in als een film van formaat. De film is een ware kippenvel sessie en het kan maar net zo zijn dat je tranen in je ogen krijgt. Je bent gewaarschuwd.

Les Misérables (2012)‘ is nu verkrijgbaar. Zin in een musicalavondje? Klik op de titel om de DVD direct te bestellen bij Bol.com.

Tekst: Danny Nomden

Lees ook:Win kaartjes voor Les Misérables – 10 januari in de bios
Lees ook:Geboeid door Tula, The Revolt
Lees ook:Coraline. Kleine deurtjes, knopen en gevaar
Lees ook:Ben jij Klaar voor de Klap?
Lees ook:Anti-verveeltip: The Informers!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>