Weg met de zesjes! Nu gaan we voor de tien!

Het schijnt dat er een zesjescultuur is onder de Nederlandse studenten. Jongeren gaan liever shoppen of chillen met vrienden in de tijd dat ze eigenlijk moeten leren voor een hoger cijfer. Balkenende vindt dit niet echt relaxed. Hij vroeg zich gisteren op de universiteit in Wageningen af waarom niet meer studenten cum laude afstuderen. Studenten hebben volgens JP genoeg kennis. Het zal inderdaad gewoon deel van onze cultuur zijn. In andere landen zoals Canada gaan studenten juist voor het hoogste cijfer!

Tijdens mijn studie daar heb ik een aantal -voor mij aparte- opmerkingen gehoord. Na een examen zei een medestudente mij namelijk dat ze hoopte dat ze een A+ (de Nederlandse 10 dus) had. Maar dat is zo normaal daar. Als je dat in Nederland zegt ben je meteen een nerd (ja toch?). Je gaat in Nederland voor de zes en als het hoger is dan is dat mooi meegenomen (er zijn natuurlijk uitzonderingen). Leraren weten in Canada gewoon dat de leerlingen het hoogste cijfer willen en zullen dan ook vaker geneigd zijn dat cijfer ook te geven!

Want heb jij ooit op de universiteit of HBO een TIEN gekregen voor een opdracht/project/productie? 

Lees ook:Nederland jongeren paradijs; Nederlandse jeugd gelukkigst
Lees ook:Tilburg University scoort goed bij internationale studenten
Lees ook:Day of the International Student
Lees ook:Gemiddelde cijfer bij afstuderen voorspelt salaris
Lees ook:Je favoriete huisdier in de schoolbanken

1 Reacties // Reageer

One thought on “Weg met de zesjes! Nu gaan we voor de tien!

  1. Mr. Niceguy

    Naja, het klopt dat je in Nederland snel een nerd bent als je hoge cijfers hebt, ik ben dit jaar Cum Laude geslaagd en ik ben er trots op. Veel klasgenoten die deden het maar minimaal, en als ze dan op het examen slecht scoorde moesten ze een herkansing doen om überhaupt te slagen. ik heb me dan de laatste 2 jaar helemaal lam geleerd om te zorgen dat ik uiteindelijk hoeg kon slagen. Dat is gelukt met zeven 8′en en één 9. En om te reageren op de vraag op het einde. Nee, niet voor een project/opdracht of productie, maar wel voor vesrchillende SE’s.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>