Examenstress door aangescherpte eisen; dus extra trainen

Scholieren melden zich massaal aan voor examentrainingen. De aangescherpte exameneisen lijken hiervan de oorzaak. Vorig jaar al waren examenkandidaten verplicht om een gemiddeld centraal examencijfer van ten minste een 5,5 te halen. Dit schooljaar mogen laatstejaars van het havo en VWO voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde nog maar slechts maximaal één vijf halen. En dat zorgt voor stress onder scholieren.

Uit een enquête van de NOS (NOS op 3, van mei 2012) blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde leerlingen zich zorgen maakt over de nieuwe exameneis. Veertig procent volgde vorig jaar een examentraining. Dit jaar lijkt dit aantal op te lopen. Steeds meer leerlingen schakelen extra examenhulp in; de telefoonlijnen van de Nationale Eindexamentraining, Thieme Meulenhoff en Luzac Examentraining staan daarom roodgloeiend. Bij de Nationale Eindexamentraining melden zich nu al bijna een kwart meer leerlingen aan dan vorig jaar rond deze tijd.

Ten opzichte van vorig jaar is de vraag naar de vakken wiskunde, Nederlands en Engels het meest gestegen. Dit lijkt inherent aan de nieuwe exameneis die dit jaar van kracht is gegaan. Directeur van de Nationale Eindexamentraining, Steven van den Tol, legt uit: “Leerlingen zijn soms erg onzeker over hun examen. Een strengere selectieprocedure van studies kan een oorzaak zijn. Maar bovenal lijken de nieuwe exameneisen een grote rol te spelen. Scholieren of ouders zijn bang dat de examenkandidaten het zonder examentraining niet meer redden. Ze nemen geen risico meer.”

Lees ook:Flinke toename aanmeldingen examentrainingen door eisen
Lees ook:Scholieren bewust van nieuwe aangescherpte exameneisen
Lees ook:Gratis examentraining wiskunde via Wiskundeschool.nl
Lees ook:18.000 extra gezakte leerlingen door nieuwe exameneisen
Lees ook:Vmbo sluit niet goed aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>