Student wil meer begeleiding tijdens stage

Onderwijsinstellingen informeren studenten en bedrijven nog onvoldoende over stages. Dit blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2013 van de Erasmus Universiteit in samenwerking met StudentenBureau. Voor het onderzoek zijn 1.450 studenten uit het hoger onderwijs, mensen uit het bedrijfsleven en het onderwijs ondervraagd.

Studenten beoordelen de stagebegeleiding vanuit de studie met een 5,9. De eisen die de opleiding stelt het stagebedrijf en de leerdoelen die gehaald moeten worden, zijn onvoldoende bekend bij studenten. Nog een keer de helft van de studenten geeft aan dat stagebedrijven nauwelijks moeite doen om het talent van een stagiair te ontdekken. In 20 procent van de gevallen geven stagiairs aan gekleineerd of genegeerd te worden op het werk. “Stages worden steeds belangrijker, omdat goede werkervaring in crisistijd zoveel waard is, maar op deze manier is het voor een student moeilijk het meeste uit zijn stage te halen”, zegt Laurens Simonse. Vooral studenten die geld hebben bespaard, omzet hebben helpen verhogen of studenten die hun stage met hulp van een professioneel bureau hebben gevonden, maken meer kans op zo’n aanbod.

Stagebegeleider wil meer tijd
Maar liefst twee derde van de begeleiders van universiteiten en hogescholen geeft aan onvoldoende tijd te hebben voor hun studenten. De meest genoemde klacht is dat ze teveel studenten tegelijk moeten bijstaan en zouden dat graag anders zien. “Het is vervelend dat alle betrokken partijen betere samenwerking willen, maar dat het systeem dit kennelijk nog niet toelaat,” aldus Simonse. Deze beperkte begeleiding valt ook de bedrijven op. Slechts 17 procent is tevreden over de rol van de opleiding. De onderwijsinstituten communiceren onvoldoende en geven maar weinig feedback. “Nu duidelijk is dat studenten en begeleiders dezelfde behoefte hebben, is te verwachten dat in de nabije toekomst er vast meer begeleidingstijd per student zal komen.”

Stagelopen onmogelijk zonder bijbaan
De gemiddelde stagevergoeding in 2013 is Euro288,- per maand. Opvallend is dat een stage in de Randstad zo’n Euro50,- beter verdient dan vergelijkbaar werk in bijvoorbeeld Groningen of Noord-Brabant. Ondanks dat stagiairs Euro20,- meer per maand verdienen dan vorig jaar, zegt 30 procent van de respondenten het moeilijk te vinden rond te komen tijdens de stageperiode. Naast 35 uur in de week stage, werken de meeste studenten 6 uur in de week in een bijbaan. De stageperiode is daardoor voor het gros van de studenten financieel een zeer zware tijd.

www.studentenbureau.nl

Lees ook:Stage lopen niet voor de nop
Lees ook:Studenten willen verplichte sollicitatietraining
Lees ook:Politiek wil maatschappelijke stage wegbezuinigingen
Lees ook:Stage voor illegale jongeren?
Lees ook:Jongeren doen het goed op school

1 Reacties // Reageer

One thought on “Student wil meer begeleiding tijdens stage

  1. Zomer

    Met stage bedoelen ze toch ook STAGE, het bedrijf investeert in tijd en energie, ik snap dat een student graag geld verdient maar volgens mij is hetgeen je opsteekt van zo’n stage het belangrijkste. Mocht je dan wat extra’s krijgen lijkt me dat mooi meegenomen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>