Onderwijspersoneel: ‘Stel eisen aan bewaren examens op scholen’

Een meerderheid (54%) van onderwijsmedewerkers op middelbare scholen stelt dat de eisen moet stellen over hoe de landelijke examens op scholen bewaard moeten worden. Onafhankelijke controleurs instellen bij de examens vindt 58 procent echter een slecht idee. Dit blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 506 onderwijsmedewerkers van middelbare scholen.

Sleutelbeleid
De eisen waar deelnemers aan denken zijn de schoolleiding hoofdelijk verantwoordelijk stellen voor een veilige opslag van de examens, vastleggen dat ze in een afgesloten kluis moeten liggen en wie daar toegang toe hebben.

Bijna alle deelnemers geven aan dat de examens op hun school in een kluis bewaard worden. Toch stelt 13 procent dat de procedures rond het opbergen van de examens op hun school beter zou kunnen. Dit betreft vaak het toegangsbeleid tot de kluis. ‘Het bewaren van de kluissleutel kan beter, teveel mensen weten nu waar die ligt. Een code op de kluis kan ook in plaats van alleen een sleutel,‘ geeft een deelnemer aan. Een andere deelnemer zegt: ‘Wij hebben een kluis op school met meerdere sleutels, we hebben nu geconstateerd dat we het beleid daarin zullen moeten aanpassen.’

Bruine envelop weer terug
Veel leraren wijzen erop dat op basis van één incident niet direct allerlei regels gesteld moeten worden, zoals het instellen van onafhankelijke controleurs tijdens het afnemen van de examens. Ook geven ze aan dat deze controleurs vast veel geld kosten, wat in tijden van bezuinigingen geen goed idee is. ‘Dat gaat veel geld kosten en dat geld is er niet. En als dat geld er wel zou zijn, weet ik wel betere bestedingen. De overgrote meerderheid van de scholen heeft haar zaakjes gewoon goed voor elkaar,’ aldus een deelnemer.

Veel medewerkers geven aan dat de terugkeer van de bruine, verzegelde envelop wel een goede verbetering zou zijn. Op dit moment worden de examens aangeleverd verpakt in plastic dat dicht geseald is. ‘Er zijn eenvoudiger en goedkopere oplossingen, bijvoorbeeld gewoon weer terug naar de stevige verzegelde papieren enveloppen,’ geeft een leraar aan. Vrijwel al het personeel dat betrokken was bij de afname van de examens, zegt dat er goed op gelet is dat de verpakkingen ongeopend waren. Een andere maatregel die veel personeelsleden noemen, is dat examens pas een dag voor afname op de school moet worden bezorgd. Nu ontvangen scholen ze al circa twee weken voor de examens.

Over het onderzoek
Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot 22 juni, namen 500 mensen deel uit het EenVandaag Opiniepanel die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs. Het merendeel hiervan is onderwijzend personeel.

Lees ook:Gemengde scholen komen leerprestaties niet ten goede
Lees ook:Blijven zitten op middelbare school is waardevol
Lees ook:Politiek wil maatschappelijke stage wegbezuinigingen
Lees ook:PvdA wil ict-bekwaamheid leraar vastleggen in de wet
Lees ook:Acceptatie homojongeren blijft achter op middelbare scholen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>