Demonstratie tegen invoering leenstelsel

Studenten protesteren tegen het nieuwe leenstelsel voorafgaand aan het debat in de Tweede KamerBron: NOS.nl, Foto: ANP

Vanmiddag worden er duizenden studenten op het Malieveld in Den Haag verwacht. Ze demonstreren tegen de invoering van het leenstelsel. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met het wetsvoorstel, bij de Eerste Kamer is er een meerderheid.

Het plan is dat het leenstelsel volgend studiejaar in zal gaan. Studenten moeten door het leenstelsel in de toekomst meer gaan lenen om hun studie te kunnen betalen. Veel studenten denken dat het daardoor voor mensen met een lager inkomen moeilijker wordt om te gaan studeren. De basisbeurs moet blijven. Die gaf mij de mogelijkheid om te gaan studeren en op kamers te gaan. Als er geen basisbeurs was geweest, had ik niet zelfstandig kunnen wonen en was ik misschien wel nooit aan mijn studie begonnen“, zegt Klaas-Jan Boon, student Biologie.

De demonstratie is georganiseerd door onder andere studentenvakbond LSVb, studentenorganisaties ISO en LKvV, scholierenorganisatie LAKS en de vakbonden AOb, FNV Jong en CNV Jongeren.

Dit is niet de eerste keer dat de studenten demonstreren tegen het wetsvoorstel. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel verstoorden ze de vergadering door op fluitjes te blazen en door de zaal te roepen. Een dag later schreeuwden acht studenten door de zaal en trokken hun shirt uit.

Als je het mij vraagt denk ik dat het leenstelsel geen goed idee is. Iedereen verdient de kans om te studeren. Ongeacht hoe arm of rijk je bent. Door het leenstelsel wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. Wat vind jij van het leenstelsel?

Lees ook:Studenten zien af van studie door leenstelsel
Lees ook:Studenten en ouders willen af van leenstelsel Bussemaker
Lees ook:Eindexamenkandidaten: ‘Minister te laat met uitstel sociaal leenstelsel’
Lees ook:Studiefinanciering flink op de schop
Lees ook:Leenstelsel: hoe duur wordt studeren nu echt…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>