Actiefilms en racegames bepalend voor later rijgedrag

Need for Speed, Race Driver: Grid, beide vette racegames. Op het scherm kan het niet hard genoeg gaan. In werkelijkheid liggen de zaken op de weg toch net iets anders. Ondanks dat de racegames in het echt niet helemaal worden nagebootst blijken jongeren die veel racegames spelen en actiefilms kijken roekelozer te rijden.

Kathleen Beullens van de Katholieke Universiteit van Leuven toonde in haar onderzoek onder 2.193 jongeren aan dat mediagebruik en rijgedrag met elkaar in verband staan. Ze ondervroeg de jongelui op twee verschillende momenten. Eerst over hun visie op het verkeer terwijl ze nog op school zaten. Daarna, twee jaar later, wanneer ze zelf hun rijbewijs in bezit hadden kwam de tweede vragenronde over hun rijgedrag.

Om gevaar op de weg te voorkomen pleit Beullens voor het opzetten van campagnes die jongeren ervan moeten weerhouden gevaarlijk rijgedrag te vertonen.

Lees ook:Gratis dagje testrijden in Gelderland
Lees ook:Jongeren voor jongeren in het verkeer
Lees ook:Tieners randen meisjes aan in de Efteling
Lees ook:Blowende jongeren weinig op school
Lees ook:Jongen neergestoken om kritiek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>