Jongeren op social media verslavingsgevoelig

Je vrienden feesten er flink op los en dat is online prima te volgen. Via social media als Facebook en MySpace komen foto’s van drinkende en rokende klasgenoten voorbij en het is allemaal één dolle boel als je de plaatjes mag geloven. Maar de effecten van dit soort foto’s op social media gaan verder dan alleen vrienden die plaatjes kijken, ze raken ook zelf sneller verslaafd.

Groepsdruk is hier mede de oorzaak van. Als jongere wil je er graag bij horen en alles behalve uit de toon vallen op school of binnen je vriendengroep. En er zitten altijd een paar ‘macho’s’ bij die laten voorkomen dat drank en drugs noodzakelijk zijn om het leven als tiener perfect te laten zijn. Onzin natuurlijk maar via de social media slepen zij hun vrienden er wil in mee.

Voor een onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Columbia werd de levensstijl van tweeduizend jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar gemeten, allen zijn ze actief op social media. Het blijkt dat deze jongeren een veel grotere kans hebben ook verslaafd te raken aan drank en sigaretten. Op roken hebben de jongeren vijf keer zoveel kans en met drinken is dat drie keer meer kans dan zij die niet dagelijks hun Facebook om MySpace checken.

Het blijkt dat 40 procent van de ondervraagde tieners wel eens foto’s online heeft zien staan van rokende en drinkende leeftijdsgenoten, de helft van deze groep was op dat moment dertien jaar of jonger.

En jij? Laat jij je beïnvloeden door dronken foto’s op andermans Facebookpagina?

Bron: Gezondheidsnet

Lees ook:Social media niet populair voor liefdesperikelen
Lees ook:Social media helpt
Lees ook:Online crap via social media scoort beter dan tv kijken
Lees ook:Jongeren doen het op de bank, in het ov en op de wc…
Lees ook:Social media, de valkuilen en voordelen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Jongeren op social media verslavingsgevoelig

 1. Michael

  Dat is zo’n onzin. Toen ik zo jong was zag ik allerlei mensen om me
  heen drinken. Het werd me zelfs aangeboden. En toch kon ik heel makkelijk weigeren.Foto’s van drinkende jongeren/vrienden heeft echt geen effect.Als je eraan toe bent zal je drinken. Hier wordt weer Amerika genoemd. Ja,sorry hoor. Maar de jongeren cultuur daar is toch wel even heel anders. Daar mogen ze pas als ze 21 zijn drinken. En dan is de verleiding nou eenmaal groter. Want je doet iets wat verboden is.En natuurlijk zullen er een paar zijn die druk voelen om te drinken. Maar of dat nu komt door foto’s op facebook.

    /   Reply  / 
 2. Appie

  het verhaal klopt wel. Hoeveel kinderen drinken zich dood of doodziek omdat ze ook willen doen wat anderen doen. Je kan de verleiding niet verkleinen door jonger te mogen drinken.

    /   Reply  / 
 3. Michael

  Er is in Amerika meer een strijd om populariteit dan dat in Nederland of elders in Europa is. En dat alcohol drinken als stoer wordt gevonden geldt nu eenmaal minder als dat eerder en makkelijker verkrijgbaar is.

    /   Reply  / 
 4. s.crew

  Als je voor dezelfde groepsdruk gevoelig bent die ervoor zorgt dat je op Facebook/Twitter/Hyves actief bent, ben je sowieso al niet in staat je eigen koers te bepalen.
  En gaan roken en/of drinken lijkt mij een stuk minder gevaarlijk als met de social media schaapskudde mee te willen doen.

  Mob mentality = mob rule

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>