Gabbers gevaarlijk?

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) gaat de komende tijd extra letten op de rol van rechts-extremisten bij de radicalisering van Lonsdale-jongeren, ook wel bekend als gabbers…

Dat heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken woensdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Uit het eerste onderzoek naar de Lonsdale-jeugd kwam naar voren dat ze gabbers zijn en dat ze vreemdelingen haten en gefrustreerd zijn over de multiculturele samenleving. Ze zijn helemaal niet zo extreem-rechts.

Aanleiding voor dit onderzoek waren twee incidenten in Venray en Uden. In Uden werd twee keer brand gesticht in een islamitische school en in Venray was er een vechtpartij tussen allochtone en extreem-rechtse jongeren. Ik ben benieuwd wat dit gaat opleveren. Zijn ze bang daar bij de AIVD voor nog meer moorden? Dit keer door extreme gabbers ipv. extreme moslims?

Verder staat op nu.nl nog wat achtergrond nieuws voor de geinteresseerden:

Uit het vervolgonderzoek is gebleken dat slechts een kleine harde kern daadwerkelijk een rechts-extremistisch gedachtegoed aanhangt en contact heeft met extreemrechtse en/of rechts-extremistische groeperingen of partijen. Volgens de AIVD is er geen sprake van systematische rekrutering van deze jongeren door genoemde partijen. Jongeren kunnen door individuele contacten echter wel geïnteresseerd raken in de politieke zaak van rechts-extremisten.

Verder komt de AIVD tot de conclusie dat er geen sprake is van een landelijke Lonsdale-organisatie. Op lokaal niveau zijn er wel contacten tussen de verschillende Lonsdale-groepen. De samenwerkingsverbanden zijn echter vluchtig en kennen ook geen echte leiders.

Het gebruik van provocerende symbolen, uiterlijk en taal lokt veelvuldige confrontaties met allochtone jongeren uit. Volgens de AIVD schuilt hierin een potentiële dreiging voor de democratische rechtsorde, omdat deze confrontaties op termijn de samenhang in de Nederlandse samenleving kunnen aantasten.

De AIVD constateert verder dat de Lonsdale-cultuur weliswaar ook in buurlanden voorkomt, maar daar heeft deze jongerencultuur en zijn rechts-extremistische imago nergens een zodanige vlucht genomen als in Nederland.

Lees ook:Psychiche problemen allochtonen blijven liggen
Lees ook:Jonge allochtonen worstelen op arbeidsmarkt
Lees ook:Jongerencafé in Venray door brand verwoest
Lees ook:Schieten op politie
Lees ook:Jongeren vaak de dupe aan de discotheekdeur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>