Scholieren: Pim Fortuyn vermoord door moslimextremist

Bijna zes op de tien middelbare scholieren (57%) denken dat Pim Fortuyn werd vermoord door een moslimextremist. Op de vraag wat voor politicus Fortuyn was, typeert de meerderheid (52%) hem als ‘extreemrechts’. Dat blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG onder ruim 2.200 jongeren –waarvan zo’n 750 middelbare scholieren– van 12 t/m 24 jaar uit het 1V Jongerenpanel.

Bij bijna zes op de tien ondervraagde jongeren (57%) is er op hun middelbare school nooit aandacht besteed aan Pim Fortuyn. Wanneer er wel aandacht voor de politicus was werd hij meestal slechts genoemd; maar 9 procent heeft één of meerdere lessen over de politicus gehad. Jongeren zeggen het meest over hem opgestoken te hebben via de media en door zelf informatie te zoeken.

Milieuactivist
Met de kennis over Fortuyn is het niet slecht gesteld: 92 procent weet dat hij partijleider is geweest en 79 procent dat hij van de LPF was. Hoe ouder de jongeren zijn, des te meer ze weten over de politicus. Van alle ondervraagde jongeren tussen de 12 en 24 jaar weet de grootste groep (48%) namelijk wél dat Fortuyn niet door een moslimextremist, maar door een milieuactivist is omgebracht.

Minister Fortuyn
Niet alle jongeren hebben de feiten op een rijtje: één op de tien meent zich te herinneren dat Fortuyn minister is geweest en een even grote groep denkt dat de bekendste oneliner van Fortuyn was: “Niet links, niet rechts, maar recht door zee!”. Maar deze uitspraak was van Rita Verdonk. Tweederde weet het goede antwoord wel: “At your service!”

Gedachtegoed achterhaald
Het gedachtegoed van Fortuyn spreekt de jongeren niet erg aan. Zo zijn ze het niet met hem eens dat Nederland vol is en de grenzen dicht moeten voor asielzoekers (60%). Driekwart vindt de islam in tegenstelling tot Fortuyn géén achterlijke cultuur en 65 procent vindt de vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief om discriminerende opmerkingen te maken. Wel zijn ze het met hem eens dat een gekozen president beter is dan een koningshuis.

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EENVANDAAG. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 16 en 23 april 2012, deden 2.238 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook:Jongeren kiezen voor de ‘looks’ van Wouter Bos
Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol
Lees ook:Jongeren willen paars kabinet met Samsom als premier
Lees ook:Jongeren veel vertrouwen in koning Willem-Alexander
Lees ook:Niet de leeftijdsgrens verhogen, maar duurdere sigaretten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>