Alternatieven om langstudeerboete te vervangen

Besparen op de OV-kaart, meebetalen door het bedrijfsleven en betere studievoorlichting zijn de drie meest genoemde suggesties van studenten om de langstudeerboete te vervangen. Vandaag debatteert de Tweede Kamer om 11 uur over het voortbestaan van de langstudeerboete. Stagebemiddelaar StudentenBureau inventariseerde deze alternatieven bij studenten en kreeg binnen een dag achthonderd inhoudelijke reacties.

‘Weg met de langstudeerboete’ is de overheersende opinie, nu ook in de politiek. Er wordt echter nog niet gesproken over de consequenties hiervan. Studenten realiseren zich dat bezuiniging noodzakelijk is en hebben hier goede ideeën over.

De vijf meest genoemde alternatieven
- Besparen op de OV-kaart zien veel studenten als alternatief: “Zorg dat de OV-kaart alleen geldt voor het traject huis-school en schaf af dat andere mensen met 40% korting mee kunnen reizen”.

- Ook inmenging van het bedrijfsleven is een optie: “Stimuleer het bedrijfsleven om mee te laten betalen aan het onderwijs door gebruik van een leertraject waarbij als vergoeding het collegegeld door het bedrijf betaald wordt. Bedrijven profiteren eveneens van goed opgeleid personeel.”

- Betere studievoorlichting en beroepsperspectieven vanuit de overheid is een derde vervanging voor de langstudeerboete. “Indien een student direct na de middelbare school een weloverwogen studiekeuze maakt, is hij/ zij meer gemotiveerd om zo snel mogelijk af te studeren.” Student Sjoerd Janssen geeft aan: “Ik denk dat het belangrijkste probleem omtrent de langstudeerboete is dat studenten niet op de goede plek zitten. Veel studenten wisselen van studie, puur omdat ze niet weten wat het exact inhoudt en wat het beste bij hen aansluit. Als dit in een eerder stadium verbeterd kan worden, dan denk ik dat dit langstuderen voorkomt.”

- Een strengere selectie aan de poort van opleidingen wordt ook genoemd: “Schroef de ingangseisen voor een studie op of verminder de herkansingsmogelijkheden zodat er geen sprake meer is van uitstelgedrag.”

- Ook andere regels voor studiefinanciering zien studenten als alternatief voor de langstudeerboete. “Niet iedere student heeft de studiefinanciering nodig, anderen juist des te meer.” Stimuleren in plaats van straffen heeft de voorkeur bij studenten. “Een student die binnen de gestelde tijd een bachelor afrondt, zou als beloning een jaar een master mogen volgen met behoud van studiefinanciering.”

Studenten geven bij StudentenBureau aan bereid te zijn om mee te denken over de noodzakelijke bezuinigingen in het onderwijs. Daarnaast zien zij volop kansen deze door te voeren zonder dat de kwaliteit van het onderwijs in het geding komt. Als student en politiek voldoende met elkaar in gesprek treden, moet het mogelijk zijn om samen het onderwijs te versterken.

Lees ook:Studenten zien af van studie door leenstelsel
Lees ook:Willen we meer studiefinanciering?
Lees ook:Studenten stemmen SP en willen Rutte (VVD) als premier
Lees ook:Jongeren komen op voor studiefinanciering
Lees ook:LSVb wil duidelijkheid van politiek over studiefinanciering

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Alternatieven om langstudeerboete te vervangen

 1. Christiaan Henny

  Als langstudeerder pur sang (5 jaar over mijn bachelor) weet ik als geen ander dat de reden waarom mensen langer studeren vaak zit in het ontbreken van studievaardigheden. Ik leerde pas in mijn derde jaar aan de universiteit dat studeren een trucje is van een particuliere studiecoach. Daarna ging ik als de brandweer.
  Beboeten van langstuderen levert misschien 200 miljoen op in het komende jaar. Studenten en leerlingen leren studeren, levert een veelvoud op.

  Ik heb met mijn kennis eFaqt.com opgericht om zoveel mogelijk studenten te laten profiteren van wat ik veel te laat leerde – eFaqt bundelt alle wetenschappelijke studiemethoden in een.

    /   Reply  / 
 2. Rob Kooijman

  Dit is geen direkte reactie op bovenstaand artikel.

  De invoering van de langstudeerboete op zo’n korte termijn is onrechtvaardig.

  Waarom wordt de afschaffing van de lanstudeerboete niet gefinancierd door de accijns op rookartikelen met een paar cent te verhogen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>