Stemwijzer handleiding: voor als de uitslag PVV is…

Uit de antwoorden van Stemwijzer.nl blijkt de ‘gemiddelde Nederlander’ zich het meest thuis te voelen bij de PVV. Dit zegt Wegwijs Kenniscentrum, de onderzoekstak van Wegwijs Magazine, die de statistieken van de Stemwijzer heeft doorgerekend. SP en PvdA vullen respectievelijk de tweede en derde plek in. GroenLinks en de Partij voor de Dieren staan op plaats vier en vijf.

De Stemwijzer wordt elke verkiezingen door miljoenen Nederlanders ingevuld en vormt daarmee een interessante graadmeter voor de visie van de ‘gemiddelde Nederlander’. Deze Nederlander houdt er duidelijk een linkse denkwijze op na. PVV is in de top 5 de enige ‘rare’ partij maar onderscheidt zich van eigenlijk alle andere politieke partijen door er zowel zeer linkse als rechtse ideeën op na te houden.

Uit de Stemwijzer blijkt ook dat we de onderwerpen die het dichtst bij onze eigen portemonnee en levenswijze staan, aanzienlijk belangrijker vinden dan andere onderwerpen. Veruit aan top staat het onderwerp hypotheekrente, op afstand gevolgd door de AOW-leeftijd. De studiebeurs- of lening, het eigen risico bij de huisarts en het ontslaggemak door werkgevers staan op de derde tot en met vijfde plaats. Pas op plaats zes vinden we het eerste onderwerp dat niet direct met onze eigen financiële baten en lasten te maken heeft: de hoeveelheid geld die Nederland aan ontwikkelingswerk zou moeten geven.

Handleiding noodzakelijk bij Stemwijzer
Een zeer groot manco bij de Stemwijzer is het ontbreken van een handleiding of toelichting. De consequentie van een ‘eens’- of ‘oneens’-stem is vaak onduidelijk. Weinig Nederlanders zullen bijvoorbeeld inzicht hebben in de gevolgen van een hoger of lager begrotingstekort dan 3%. Wegwijs heeft daarom een handleiding geschreven voor de onderdelen die het dichts bij de portemonnee van de Nederlander liggen en die Nederlander in de Stemwijzer als belangrijk heeft beoordeeld.

Deze handleiding is in drie losse delen te vinden op wegwijs.nl.

Lees ook:StemWijzer 2012 online; kiesadvies voor 12 september
Lees ook:Studenten stemmen SP en willen Rutte (VVD) als premier
Lees ook:Schoolboeken te links?
Lees ook:Nu ook een stemwijzer voor studenten
Lees ook:Stemwijzer StudentenBureau: stemadvies voor studenten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>