Jongeren willen paars kabinet met Samsom als premier

Jongeren geven de voorkeur aan een coalitie van VVD, PvdA en D66 met Diederik Samsom als minister-president. Dat blijkt uit onderzoek van EENVANDAAG onder 1.700 jongeren van 12 t/m 24 jaar uit het 1V Jongerenpanel, waarvan er 1.200 hun stem hebben uitgebracht op 12 september.

Volgens de grootste groep (29%) zou een Paars kabinet de beste optie zijn. Jongeren hebben dan ook vooral gestemd op de PvdA, D66 en de VVD. Een kwart twijfelde in het stemhokje nog over zijn of haar stem. Zeventien procent van de jongeren heeft uiteindelijk strategisch op de PvdA of VVD gestemd. Net voor de verkiezingen gaf zestien procent aan op de PvdA te gaan stemmen; uiteindelijk heeft 27 procent dit gedaan.

Premier Samsom
Gevraagd om te kiezen tussen Mark Rutte en Diederik Samsom als premier, kiest een net iets grotere groep voor Samsom (48% tegen 43% voor Rutte). Tweederde van de jongeren vindt het geen probleem als politici op zichzelf stemmen, zoals onder anderen Diederik Samsom deed. Een derde vindt dit niet kunnen. Ruim driekwart van de jongeren (78%) vindt stemmen een plicht tegenover de samenleving. Een even grote groep heeft het idee invloed te kunnen uitoefenen door te stemmen; 17 procent denkt van niet.

Stemrecht vergroot politiek bewustzijn
Acht op de tien jongeren geven aan dat iedereen mag weten op welke partij zij gestemd hebben. Zij bespreken de verkiezingsuitslag vooral met hun ouders en vrienden. Bij ruim een derde van de middelbare scholieren (36%) uit het onderzoek is de uitslag ook tijdens de les behandeld.

Van de 330 jongeren die deze verkiezingen voor het eerst gestemd hebben, zegt 41 procent de politiek beter te volgen nu ze stemrecht hebben. Jongeren volgden de uitslag vooral via tv (84%), maar voor een derde van de jongeren waren ook sociale media een informatiebron.

Lees ook:Diederik Samsom beste politicus volgens jongeren
Lees ook:Jongeren Rutte weer premier; ze willen eigen politieke partij
Lees ook:Jongeren willen nieuw kabinet zonder PVV
Lees ook:PvdA wint scholierenverkiezingen
Lees ook:Jongeren vinden stemmen vanaf zestien jaar slecht plan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>