Actualiteitencollege over de denkers achter Obama en Romney

Door welke filosofen of denkers laten Barack Obama en Mitt Romney zich inspireren? Welke denkers staan er tijdens de Amerikaanse verkiezingen ongemerkt tegenover elkaar? Amerikadeskundige Markha Valenta en filosoof Marcel Becker geven een antwoord.Leon Wecke spreekt een column uit. Vrijdag 2 november 2012, 12.45 – 13.45 uur, Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1.

Maakt het uit wie de lievelingsfilosoof van de volgende Amerikaanse president is? Niebuhr, de favoriet van Obama, pleitte voor Christelijke bescheidenheid, maar veronderstelde dat de samenleving als geheel immoreel is. Ayn Rand, de favoriet van veel Republikeinen, pleitte voor een atheïstisch egoïsme, radicale vrijheid en kapitalisme als morele meetlaat. Maar wat doet het ertoe: hebben ‘grote denkers’ überhaupt nog invloed op politici? Of gaat het eigenlijk gewoon om welke partij het meeste geld heeft en zijn we misschien allemaal verkapte egoïsten?

Markha Valenta, universitair docenten Amerirkanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen (uit Amerika afkomstig), doet onderzoek op het gebied van Amerikaanse politiek en religie. Zij gaat met filosoof Marcel Becker, universitair docent Politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in gesprek. Polemoloog Leon Wecke opent met een scherpe column.

Gratis deelname. Inschrijven is niet nodig. www.ru.nl/sp/obamaromney

Lees ook:Opnieuw honderden inzendingen voor KNAW Onderwijsprijs
Lees ook:Promotiefilmpje Radboud Universiteit Nijmegen te seksistisch
Lees ook:Studenten Colorado krijgen bezoek van zwarte beer
Lees ook:Jongens vinden steun in online hulp bij alcoholgebruik
Lees ook:Nijmegen jouw stad? Laat het zien!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>