Jongeren voor inzet lokpubers

Twee op de drie jongeren (67%) zijn voor de inzet van lokpubers. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1700 jongeren. Een lokpuber is een politieagent die zich met een nepaccount op sociale media voordoet als minderjarige. Het doel hiervan is om volwassenen te betrappen die op internet minderjarigen benaderen voor seks, ook wel ‘grooming’ genoemd. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat in antwoord op Kamervragen weten ook voor het inzetten van lokpubers te zijn.

Voorlichting effectiever dan lokpubers
De meeste jongeren (56%) denken echter dat het wijzen van minderjarigen op de gevaren van groomers beter helpt dan het inzetten van lokpubers. Van de ondervraagde middelbare scholieren heeft slechts 14 procent op school voorlichting gehad over grooming. Dit terwijl veel jongeren op internet op een seksueel getinte manier worden benaderd door een vreemde: een derde (32%) van de ondervraagden is dit wel eens overkomen. Van deze groep overkwam dit 70 procent toen zij jonger dan 16 waren.

OM en Opstelten voor inzet lokpubers
Morgen doet het gerechtshof uitspraak in een zaak waarbij een man werd aangehouden door de inzet van een lokpuber. De man dacht online een afspraakje te hebben gemaakt met een dertienjarige, maar in werkelijkheid had hij contact met de politie. De rechtbank besloot dat van grooming geen sprake kon zijn, omdat er geen daadwerkelijk contact met een minderjarige had plaatsgevonden. De man werd daarom niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie ging daarop in hoger beroep en pleit voor een wetswijziging als de man opnieuw wordt vrijgesproken. Driekwart (72%) van de jongeren vindt dat de politie alle mogelijke middelen moet kunnen inzetten om groomers op te sporen.

Over dit onderzoek
Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 8500 jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 5 tot 18 oktober 2012, deden 1714 jongeren mee (onder wie 496 middelbare scholieren). De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

 

Lees ook:Alcohol scoren een makkie voor minderjarige jongeren
Lees ook:Jongeren voor uitzenden Project P
Lees ook:Driekwart jongeren wil later kinderen
Lees ook:Pedofielen op online kinderjacht hebben probleem
Lees ook:Seksfilmpjes en naaktselfies op scholen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>