Troonrede hoeft van jongeren niet op hippe tablet

De nieuwe generatie is niet vies van de nieuwste gadgets, dat weten we allemaal. Maar dat betekent niet dat zij geen respect hebben voor traditie en authenticiteit: bijna driekwart van de jongeren vindt dat koning Willem-Alexander de troonrede op Prinsjesdag gewoon vanaf papier kan voordragen; een hippe tablet hoeft van hen niet per se. Dat blijkt uit onderzoek van StudentenWerk onder 931 jongeren tussen de 17 en 30 jaar.

De reden? Dat knisperende papier maakt volgens de jongeren “het koningshuis authentiek, en dat is juist de charme”. Een opmerkelijke uitkomst, vindt Rogier Thewessen, oprichter van StudentenWerk. “Jongeren zijn de leiders van de huidige digitale revolutie, ze doen alles via hun smartphone en kennen de laatste technieken en mediakanalen. Maar wat betreft het koningshuis vinden jongeren digitalisering dus minder belangrijk.”

Respect voor traditie
Het onderzoek laat een kant van jongeren zien die vaak onderbelicht blijft, meent Thewessen. “Er zijn nog veel vooroordelen over jongeren, ook in het bedrijfsleven. Veel managers, vooral van de oudere generatie, zijn bang dat jongeren alles in hun bedrijf willen veranderen. Maar dat is niet zo: onder jongeren heerst veel ontzag voor traditie en authenticiteit. Ze voelen goed aan waar iets slimmer kan en waar ze traditie moeten volgen.”

Ga gerust zo door, Majesteit
Koning Willem-Alexander heeft sinds zijn troonsbestijging al grote digitale schreden voorwaarts gezet. Zo maakt hij er gewoonte van om wetsvoorstellen digitaal op zijn tablet te ondertekenen, en wordt hij regelmatig gespot met zijn smartphone in de hand. Zijne Majesteit hoeft deze voorliefde voor nieuwe technieken zeker niet te verloochenen: ruim een kwart (27 procent) van de jongeren vindt dat het koningshuis best met zijn tijd mee mag gaan. Zij moedigen het gebruik van een tablet op Prinsjesdag juist van harte aan. Thewessen: “Ook onze nieuwe koning is een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie. Logisch dus dat hij de nieuwste digitale technieken omarmt.”

Universitair geschoolde jongeren zijn traditioneler
Een opvallend feit: jongeren met een wetenschappelijke opleiding (wo) lijken traditioneler dan de hbo’ers en de mbo’ers. Van de wo’ers stemt 80 procent tegen het gebruik van een tablet of een e-reader, terwijl dit percentage bij de hbo’ers (73 procent) en de mbo’ers (66 procent) een stuk lager ligt.

Lees ook:Jongeren veel vertrouwen in koning Willem-Alexander
Lees ook:Amalia en Màxima populairst onder jongeren
Lees ook:Singles zin in Koningsdag; Koningin Maxima favoriet
Lees ook:Beatrix geliefder; jeugd heeft vertrouwen in koning Willem
Lees ook:Technostress? Meeste jongeren hebben er geen last van

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>