Jongeren verdeeld over belang jongerenpartijen

Jongeren zijn verdeeld over het belang van politieke jongerenpartijen: 40 procent vindt het goed dat er partijen zijn die specifiek de belangen van jongeren vertegenwoordigen, 45 procent vindt dit niet nodig. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 800 stemgerechtigde jongeren van 18 t/m 24 jaar.

De ondervraagden die het niet nodig vinden dat er aparte partijen voor jongeren zijn, noemen als belangrijk argument dat politieke partijen er voor iedereen moeten zijn. Zoals een jongere het verwoordt: “De gemeente is er voor iedereen, voor jong en oud. Een ‘gewone’ partij kan ook prima voor de jongeren opkomen. Politiek draait om idealen, niet om leeftijd.”

Slechts 11 procent zegt: als er een jongerenpartij meedoet in mijn gemeente, krijgen ze zéker mijn stem. Veel jongeren willen zich eerst goed verdiepen in de standpunten in plaats van automatisch hun stem aan een jongerenpartij te geven. De belangrijkste onderwerpen bij het bepalen van hun stemkeuze zijn onderwijs, economie en werkgelegenheid, en criminaliteit en veiligheid.

Gemeentepolitiek staat ver weg
Bijna de helft van de ondervraagden (44%) weet nauwelijks waar de gemeenteraad zich mee bezighoudt. Tweederde (64%) zegt dat de gemeentepolitiek verder van ze af staat dan de landelijke politiek. Een derde (31%) weet niet wie de burgemeester van hun gemeente is. De meerderheid (59%) van de ondervraagde jongeren is voor een gekozen burgemeester. Voor online stemmen (34%) en opkomstplicht (27%) is geen meerderheid.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 3 t/m 6 maart 2014, deden 821 stemgerechtigde jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Jongeren vinden stemmen vanaf zestien jaar slecht plan
Lees ook:Jongeren willen nieuw kabinet zonder PVV
Lees ook:Jongeren willen paars kabinet met Samsom als premier
Lees ook:Wie krijgt jouw stem?
Lees ook:Jongeren veel vertrouwen in koning Willem-Alexander

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>