1 op 5 jongeren doet het de eerste keer niet veilig

Volgens een meerderheid van de jongeren (55%) is hiv/aids in Nederland nog steeds een taboe. Slechts 17 procent zou er open over zijn; twee derde zou het alléén aan goede vrienden/familie vertellen als ze geïnfecteerd zijn met het virus. Dit blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag en Dance4Life onder ruim 2200 jongeren. Wekelijks worden in Nederland twee tot drie jongeren geïnfecteerd met het virus.

De eerste keer doet één op de vijf jongeren (20%) het niet veilig. Ze gebruikten geen condoom terwijl ze niet zeker wisten of hun bedpartner soa-vrij was. Van de jongens gebruikte zelfs 26% de eerste keer geen condoom. Bijna alle deelnemers zeggen het belangrijk te vinden veilige seks te hebben; toch heeft 53% van de seksueel actieve jongeren meerdere keren seks gehad zonder condoom terwijl ze niet zeker wisten of hun bedpartner wel of geen soa had.

Helft ouders geeft voorlichting
64 Procent van de jongeren vindt dat hun ouders als eerste verantwoordelijk zijn voor het geven van seksuele voorlichting. Toch laten de ouders het grotendeels afweten, slechts een krappe meerderheid (53%) van de jongeren zegt daadwerkelijk voorlichting van hun ouders te hebben gekregen. Vooral jongens worden minder voorgelicht, 48% zegt seksuele voorlichting te hebben gekregen, tegenover 58% van de meiden. De meeste kennis van seksualiteit, aldus de jongeren, doen ze op school op. Bijna negen op de tien hebben daar seksuele voorlichting gehad. Terwijl de jongeren die wel voorlichting hebben gehad van hun ouders, dit veel nuttiger vinden dan de voorlichting die ze krijgen op school. Een deelnemer: ‘Dat was niet zo nuttig, in de zin van: klas vol pubers, lekker giechelig, boodschap kwam niet echt over.’ Twee derde (65%) van de deelnemers geeft aan dat ze het wel gênant vinden om met hun ouders over seks te praten.

Voorlichting gemist
Jongeren die seksuele voorlichting hebben gehad, geven aan dat ze achteraf vooral informatie hebben gemist over zelfvertrouwen op het gebied van seks (34%), de eerste keer seks (28%) en seksuele technieken (25%). Zoals een jongere het omschrijft: ‘Er wordt weinig voorlichting gegeven over seksuele technieken en het gevoel dat je er bij hebt. Dat mag meer naar voren komen bij voorlichting.’

Applicatie over seks
Dance4Life heeft een applicatie ontwikkeld die jongeren antwoord geeft op al hun vragen over seks, seksualiteit en soa’s, zoals: ‘Hoe doe je een condoom om?’ Ook is er de ‘In de buurt’-functie, die – op basis van je locatie – vertelt waar je in jouw omgeving condooms of de morning-afterpil kan kopen, of waar je een soatest kan doen. De Dance4Life applicatie is geschikt voor iPhones en Android-toestellen en is te downloaden in de App Store of de Play Store.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 4 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Hiervan zijn 1.202 jongeren seksueel actief. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Een rapportage van dit hele onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Doutzen Kroes en staatssecretaris Ben Knapen over seks
Lees ook:dance4life lanceert app voor al je vragen over seks
Lees ook:Bijna helft tienermeiden nog maagd
Lees ook:Dance4life scholenproject van start met The Partysquad
Lees ook:Duizenden jongeren dansen tijdens dance4life event 2011

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “1 op 5 jongeren doet het de eerste keer niet veilig

  1. Pingback: dance4life lanceert app voor al je vragen over seks | Jongeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>