Seksuele weerbaarheid jongeren vergroot

Heb jij het programma Benzies & Batchies ook gevolgd op school? Het is bewezen dat dit effectief werkt in het vergroten van het bewustzijn, zelfvertrouwen en seksuele weerbaarheid van jongeren. Door het te volgen, durven ze hun grens aan te geven en ‘nee’ te zeggen.

Het aantal jongeren dat grenzen op seksueel gebied overschrijdt is verontrustend groot. Zowel on- als offline vertonen jongeren gedrag dat hen kwetsbaar maakt. Jongeren lijken te vaak onvoldoende bewust van de risico’s die zij daarmee lopen. Op steeds meer scholen wordt gezocht naar een manier om hun leerlingen weerbaarder te maken. Om die reden zetten scholen het voorlichtingsprogramma Benzies & Batchies in. Er is nu onderzoek gedaan naar het effect van dit programma.

25 scholen deden mee aan het onderzoek Bijna 30% van deze jongeren zegt te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag als slachtoffer en bijna 30% ook als pleger. Zowel direct na het volgen van het programma als op de langere termijn zijn leerlingen er bewuster van geworden dat ze zelf hun grens kunnen aangeven en ‘nee’ kunnen zeggen. Daarnaast hebben leerlingen er meer vertrouwen in dat ze zelf geen grensoverschrijdend gedrag zullen vertonen. Ze weten ook beter hoe ze met hun eigen wensen en verlangens op het gebied van relaties en seksualiteit moeten omgaan. Slechts 7% vond het lastig om in de klas over seks en relaties te praten. Een belangrijke reden hiervoor bleek de begeleiding van een externe, neutrale weerbaarheidsdocent. Jongeren met een migrantenachtergrond hadden meer moeite met praten over seks.

Wat kan wel en niet?
Benzies & Batchies staat voor pooierbakken en schaars geklede meisjes. Het is een theatervoorlichtingsprogramma dat op middelbare scholen wordt uitgevoerd voor jongeren van 12 t/m 16 jaar. De leerlingen kijken eerst naar een theaterstuk om vervolgens in kleinere groepjes over stellingen te discussiëren met peer-educators. Aansluitend volgt de weerbaarheidstraining ‘Ik hou van Mij’, verzorgd door ervaren weerbaarheidstrainers en psychologen.

De leerlingen gaan met de ‘peers’ in gesprek over seksualiteit en grenzen stellen. Is het oké om je borsten laten zien voor de webcam? En hoort wiepen er gewoon bij? Peers zijn jong en kunnen door gedeelde ervaringen of achtergrond zich beter verplaatsen in de belevingswereld en positie van de leerlingen.

Lees ook:Jongerentheater in een slim jasje
Lees ook:Veel jongeren hebben te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag
Lees ook:Meer jongeren van school gestuurd
Lees ook:Groninger jeugd houdt langer de broek aan
Lees ook:Jongeren voor uitzenden Project P

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>