Seksfilmpjes en naaktselfies op scholen

logo seksHet rondsturen van seksfilmpjes en naaktfoto’s van leerlingen op middelbare scholen, zoals vorige week in Brabant gebeurde, is zeker geen incident. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1500 jongeren van 12 t/m 24 jaar, onder wie ruim 500 middelbare scholieren. Ruim de helft (55%) van de middelbare scholieren geeft aan dat bij hen op school wel eens zo’n foto of filmpje in omloop is geweest.

Bij de ondervraagde jongeren die nu niet meer op de middelbare school zitten, deden dit soort filmpjes en foto’s destijds minder de ronde (38%). Het lijkt tegenwoordig dus meer te gebeuren dan een paar jaar geleden. Meestal gaat het om selfies die zijn gemaakt met een smartphone. Ondanks dat het geregeld voorkomt, heeft nog geen kwart (23%) van de middelbare scholieren hier voorlichting over gehad op school en slechts een derde (35%) van hun ouders.

Naaktselfies
Bijna 300 jongeren uit het onderzoek, dat is ruim één op de zes, hebben wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf gemaakt. Bij 14 procent hebben onbekenden deze onder ogen gekregen. Bijna alle jongeren (86%) denken dat hun generatie zich niet voldoende realiseert wat de mogelijke gevolgen zijn van het versturen van zulk materiaal.

Hoewel jongens en meiden ongeveer even vaak naaktselfies maken, zijn het meestal die van de meiden die uitlekken. Tweederde van de meiden die zo’n foto of filmpje maken, delen deze met hun vriendje. Regelmatig verspreiden die ze verder, bijvoorbeeld als de relatie over is.

Webcam
Jongeren maken de selfies meestal op eigen initiatief, maar ook regelmatig op verzoek van een ander. Een derde van de meiden heeft wel eens het verzoek gekregen om een naaktfoto of -filmpje van zichzelf te sturen (35%) of om iets uit te trekken voor de webcam (29%). Eén op de negen meiden (11%) heeft zich ook daadwerkelijk ontbloot voor de webcam; net als evenveel jongens overigens.

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 25 september t/m 2 oktober, deden 1466 jongeren mee (onder wie 562 middelbare scholieren). De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Meer uitslagen van dit onderzoek vindt u op www.1vjongerenpanel.nl.

Lees ook:Jongeren voor verplicht lesprogramma over drugs en alcohol
Lees ook:Leraren doen te weinig aan pesten, ook bij Tim Ribberink
Lees ook:Driekwart jongeren wil later kinderen
Lees ook:Scholieren: Pim Fortuyn vermoord door moslimextremist
Lees ook:Niet de leeftijdsgrens verhogen, maar duurdere sigaretten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>