175.000 Nederlanders rijden zonder rijbewijs

Ruim 175.000 Nederlanders rijden auto zonder een rijbewijs te hebben. Een onderzoek van www.werksite.nl onder 58.000 deelnemers tussen 17 en 70 jaar en verificatie bij de RDW toont dit aan.

Op verzoek van Werksite bekeek de RDW voor het eerst hoeveel mensen een auto kochten zonder over een geldig rijbewijs te beschikken. Hiervoor werden twee databases gekoppeld; autobezitters + rijbewijshouders. De uitkomst bevestigt het onderzoek van Werksite, het betreft 176.000 mensen. Voornamelijk mannen kopen een auto zonder rijbewijs, 67% t.o.v. 33% vrouwen. Opvallend is dat 25% van de bestuurders een leidinggevende functie heeft. Tevens valt op dat de helft van deze verkeersdeelnemers tussen de 17 en 23 jaar jong is.

In 2010 is in België een soortgelijk onderzoek uitgevoerd, waarbij ook gekeken werd naar het aantal verkeersboetes voor het rijden zonder rijbewijs. Daar kwam de overheid tot de conclusie dat er 100.000 Belgen zonder rijbewijs autorijden. Afgezet naar het inwonersaantal van België ten opzichte van Nederland is het aantal van 175.000 zeer realistisch.

Tom Spitters, eigenaar van Werksite, vindt de resultaten van het onderzoek verontrustend: “Maar liefst 28% van de deelnemers kent iemand die zonder rijbewijs achter het stuur zit. Voor 7% geldt zelfs dat zij meerdere mensen in hun omgeving hebben die dit doen. Daarnaast blijkt dat één op de vier personen zelf ooit zonder rijbewijs de weg op is gegaan, 8% deed dit vaker. Bijna de helft van de deelnemers vindt een levensbedreigende situatie een goede reden om auto te rijden zonder rijbewijs.”

Auto kopen zonder rijbewijs
De overheid maakt het mogelijk dat iedereen een auto kan kopen, ook zonder geldig rijbewijs. Dit wordt door de RDW bevestigd. Uit het onderzoek van Werksite komt naar voren dat juist mensen met een laag inkomensniveau hierdoor sneller zonder rijbewijs aan het verkeer gaan deelnemen. De kosten voor het halen of behouden van een rijbewijs blijken voor veel mensen te hoog. Ouderen vinden bijvoorbeeld de kosten voor herkeuring niet opwegen tegen het risico om zonder rijbewijs te rijden. Daarnaast is er een groep mensen waarbij het meerdere keren niet is gelukt om te slagen voor het rijexamen en uiteindelijk zonder het rijbewijs de weg op gaat. De pakkans is immers klein, zo blijkt uit reacties. De regel om een auto te kunnen kopen zonder rijbewijs moet verdwijnen, stelt 60% van de deelnemers aan het onderzoek.

Concrete cijfers ontbraken tot nu toe, maar duidelijk was al wel dat de risico’s groot zijn. Uit studies in andere landen blijkt dat bestuurders zonder geldig rijbewijs vaker betrokken zijn bij (ernstige) ongevallen dan bestuurders met een geldig rijbewijs. Onderzoek in de VS en Groot-Brittannië wijst op een 2,7 tot 9 keer hoger relatief risico. Voor zover bekend bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is hiernaar geen onderzoek gedaan in Nederland. Wel stelt het ministerie dat een risicoverhoging van factor 2,5 mogelijk is in Nederland. “Dit is vooral af te leiden uit een vergelijking van de ongevalbetrokkenheid van zogeheten eerste en tweede botsers, in ongevallen tussen twee personenauto’s waarvan de bestuurder al dan niet een geldig rijbewijs had.” Daarnaast geeft het ministerie aan dat de verschillende buitenlandse studies wijzen op de soms sterke verknoping tussen rijden zonder geldig rijbewijs en andere probleemvelden, zoals rijden onder invloed, een crimineel gedragspatroon of een subcultuur waarin rijden zonder rijbewijs als normaal en acceptabel wordt beschouwd.

Lees ook:Rijervaring in de auto van je ouders wordt beloond
Lees ook:Zonder rijbewijs op de brommer
Lees ook:Jongen(17) krijgt achtste bon voor rijden zonder rijbewijs
Lees ook:Rijbewijs Duitse jongeren vanaf 17 jaar
Lees ook:Jongeren bestuurders krijgen sneller boete

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>